De bewoners van twaalf woningen in de Venlose buurtschap Heierhoeve krijgen een gegarandeerde verkoopprijs voor hun huis als zij willen vertrekken in verband met de komst van een windmolenpark.
Tot twee jaar na de plaatsing van de molens blijft de regeling staan, zodat de bewoners de nieuwe situatie eerst kunnen aankijken.
Windmolenpark
Dat blijkt uit een brief van D66-gedeputeerde Hans Teunissen over de stand van zaken rond de omstreden bouw van negen windmolens langs het spoor tussen Venlo en Sevenum. Vier daarvan komen vlakbij Heierhoeve. Eind september gaf het Limburgs Parlement groen licht voor het windmolenpark. Wel moest intensief overlegd worden met omwonenden over vervolgstappen.
Snel internet
Behalve de vaste verkoopprijs, is ook afgesproken dat er een verbod komt op kamerverhuur aan buitenlandse werknemers en dat de ongeveer 50 woningen in Heierhoeve alsnog worden aangesloten op snel internet via de glasvezel. De kosten hiervan komen voor rekening van de provincie en de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas.
Last
"Deze maatregel heeft niet rechtstreeks te maken met overlast vanwege de windmolens. Maar dat ze aanvankelijk buiten de plannen voor glasvezel in het buitengebied vielen, is wel iets waar inwoners last van hebben", zo meldt gedeputeerde Teunissen aan de provinciale politiek. Vandaar dat de glasvezel er nu toch komt.
Schadevergoeding
Inwoners is verder een schaderegeling aangeboden die jarenlange procedures moeten voorkomen. In deze 'minnelijke' aanpak wordt schade getaxeerd door een onafhankelijk bureau. Op basis daarvan krijgt een bewoner een aanbod voor schadevergoeding. Dat bedrag wordt dan zonder verdere procedure uitbetaald, als hij of zij dat accepteert.
Zonnepanelen
Op verzoek van de omwonenden wordt ook bekeken of zonnepanelen kunnen worden geplaatst op grondwallen rond bedrijventerreinen op Trade Port Noord. De komende maand wordt verder gepraat met de omwonenden.