Overslaan en naar de inhoud gaan

Gefuseerde lokalen in Eijsden-Margraten

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:59

Opvallendste nieuwigheid is dat de twee lokale partijen in de gemeenteraad - PGE-M en SVM - voor het eerst met één lijst meedoen onder de naam Eijsden Margraten Lokaal (EML).

Lijsttrekker is fractievoorzitter Chris Piatek van PGE-M, tweede is fractievoorzitter Wiel Dreessen van SVM.

Veteraan
Dreessen is de veteraan van de raad. Hij zit als sinds 1966 onafgebroken in de gemeenteraad. Eerst van Bemelen, later in Margraten en sinds 2010 in de fusiegemeente Eijsden-Margraten. Op de lijst van Eijsden Margraten Lokaal staan in de kop verder om en om raads- en commissieleden van beide partijen. Wethouder John Willems van PGE-M is lijstduwer. Hij gaat niet meer voor een nieuwe periode.

PGE-M vindt zijn oorsprong in Eijsden en Gronsveld, SVM in Margraten. De afgelopen vier jaar zat SVM in de oppositie. PGE-M maakte deel uit van de coalitie.

Wethouders trekken CDA
De verreweg grootste partij - het CDA - heeft haar drie wethouders in de top van de lijst: Jos Custers is (opnieuw) lijsttrekker, gevolgd door Gerry Jacobs en Armand Opreij. Daarna volgen zes van de negen zittende raadsleden en twee nieuwe gezichten: de commissieleden Ivan Dreessen en Nicole Vroon.

Wethouder PvdA stapt op
De PvdA heeft met Wiel Blezer een nieuwe lijsttrekker. Hij volgt huidig wethouder Jo Bisscheroux op. Die stopt na acht jaar omdat hij vindt dat een politicus niet te lang op dezelfde plek moet blijven zitten. Bisscheroux staat wel nog op de 10e plaats van de kandidatenlijst. De raadsleden Jef Gilissen en Jean Schrijen staan op twee en drie. Oud-gedeputeerde en huidig waarnemend burgmeester van Onderbanken Odile Wolfs is lijstduwer.

Bij D66 en GroenLinks trekken de zittende raadsleden de lijst; Franklin Boon (D66) en Hanneke Koene (GroenLinks) De VVD heeft met Jan Weling een nieuwe lijsttrekker. Hij is momenteel commissielid. Fractievoorzitter Ger Willems doet een stapje terug en staat nu 5e.

Limburg_stemt

Weinig rimpelingen in coalitie
Eijsden-Margraten telt met CDA, PGE-M en PvdA een coalitie die op een zeer ruime meerderheid kan rekenen, met 15 van de 21 zetels. Slechts één keer wankelde de coalitie. Dat was in september 2017 toen PGE-M zich uitsprak tegen de uitbreiding van een paardenstal in Bemelen. Omdat bij de beslissende stemming ook drie leden van de twee andere coalitiepartijen afwezig waren, haalde het voorstel het alleen door de steun van de oppositiepartijen SVM en VVD.

Samenstelling huidige gemeenteraad
21 zetels
CDA 9
PGE-M 3
SVM 3
PvdA 3
VVD 1
D66 1
GroenLinks 1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl