Overslaan en naar de inhoud gaan

Geert G. moet 20 jaar de cel in voor dood van Marokkanen

Geplaatst opmaandag 27 februari 2017 - 13:32

Geert G. moet 20 jaar de cel in voor de dood van Karim Fourkour en Fouad Bendella.

Dat heeft het gerechtshof maandag besloten. Eerder werd de 42-jarige G. nog veroordeeld tot 30 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden in het hoger beroep een celstraf van 25 jaar geƫist.

Door hoofd geschoten
Geert G. en Lau
Geeraets zijn verantwoordelijk voor de dood van twee Marokkanen in Venray in 2006. Karim Fourkour en Fouad Bendella braken toen in bij de hennepplantage in Venray van het tweetal. Het duo overleefde die inbraak niet. Het zou Geeraets zijn geweest die beide mannen van dichtbij door het hoofd schoot.

Een reconstructie van de fatale nacht lees je hier

Geeraets werd voor de moorden in 2015 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een dag na het vonnis pleegde hij zelfmoord in zijn cel. G. kreeg na een eis van 14 jaar een celstraf van 30 jaar. Het Openbaar Ministerie vond het destijds voor G. pleiten dat hij onder meer had aangewezen waar de twee Marokkaanse jongens begraven lagen.

Eis van 25 jaar
Twee weken geleden was het OM minder mild. Dat G. niet daadwerkelijk de trekker overhaalde, was voor het Openbaar Ministerie geen reden om hem te ontzien. "Dat G. niet geschoten heeft, maakt niks uit. De verdachte was zelf betrokken bij de wietteelt. Hij was een onmisbare schakel. Voor tijdens en erna vervulde hij een belangrijke rol." Daarom eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van 25 jaar.

Verantwoordelijk
Het gerechtshof ging daar deels in mee. De rechters houden G. wel verantwoordelijk voor de dood van Bendella en Fourkour, maar menen dat hij handelde op aanwijzingen van Geeraets. "G. werd als het ware meegenomen in diens plan om de slachtoffers dood te schieten." Daarom veroordeeld de rechtbank G. niet voor het medeplegen van moord, maar voor het medeplegen van doodslag.

Lange zwijgen
Wel rekent het gerechtshof het G. zwaar aan dat hij acht jaar heeft gezwegen over de dood van de jongens. Dat hij bang was voor Lau Geeraets is daarbij geen excuus. Volgens het gerechtshof wilde G. ook zichzelf beschermen met zijn zwijgen. Dat blijkt uit het feit dat hij pas begon met verklaren toen hij hoorde dat Lau Geeraets een verklaring had afgelegd waarin zijn naam werd genoemd.

G. en Geeraets werden na de verdwijning van Fourkour en Bendella al snel gezien als de daders, maar het duurde daarna nog acht jaar voordat de lichamen van de twee Marokkanen in Arcen werden gevonden.

Lees hier al het nieuws rondom de Venrayse moordzaak.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Geen DNA van Lau Geeraets op kogelhulzen
DNA op kogelhulzen ook niet van Geert G.
OM komt met eis in Venrayse moordzaak
OM eist levenslang tegen Lau Geeraets
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen