Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen wervelend jubileumjaar voor Het Laagland

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 7:00

Theatergezelschap Het Laagland viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Maar zoals bij veel andere jubilea in coronatijd, gaat deze mijlpaal geruisloos voorbij.

Een tour van ruim zeventig theatervoorstellingen stond er dit jaar gepland bij de jeugdtheatervoorziening, maar onder andere het stuk PIPI POWERRRRR!, dat deze maand in première zou gaan, is nu helemaal verplaatst naar het seizoen 2022-2023. "Dat is wel zuur", zegt Inez Derksen, oprichter en artistiek directeur van Het Laagland.

Video: L1

Buiten de Randstad
Het Laagland werd onder aanvoering van theaterregisseur Derksen opgericht. Het was destijds pionierswerk; de theatermakers hadden de wens om buiten de Randstad -dat werd uiteindelijk Limburg- theater aan te gaan bieden, met name voor jongeren. "Dat we twintig jaar lang zouden bestaan, had ik destijds niet kunnen bedenken", legt Derksen uit. "Het is ook allemaal zo snel gegaan." Het Laagland heeft nu een eigen plek in Schouwburg De Domeinen in Sittard.

Verenigingsleven
"Het was wel spannend, want Limburgers willen dan wel eerst even zien wat je hier komt doen", gaat Derksen verder. "Het was juist die eigenzinnigheid die het tot een uitdaging maakte. We waren heel benieuwd om te ontdekken wat hier leefde en wat hier speelde. Een van die ontdekkingen was dat hier een heel rijk verenigingsleven is en dat mensen het dus ook heel graag zélf willen doen.

Amsterdam
Een van de actrices die bij Het Laagland op de planken staat, is de Geleense Kiki van Aubel. Ze studeerde aan de academie voor drama in Eindhoven en dacht vroeger dat je voor theater vooral buiten de provincie Limburg moest zijn, zoals in Amsterdam. Daarop kwam ze later terug: "Vroeger zat ik wel eens in de Schouwburg van Sittard te kijken naar voorstellingen en dan dacht ik: 'Dat wil ik later ook! En dan wil ik die-en-die zijn.'" Nadat ze afstudeerde, solliciteerde ze bij theater Het Laagland. "Het is een plek waar je gewoon echt jezelf kan zijn. Nederlands jeugdtheater is trouwens van hoog niveau en het Laagland hoort daar echt bij."

Neet van hie
In 2015 werd er een theaterstuk gespeeld over de ramp met de Naftakraker in Geleen: Zuujerleech. Van Aubel vertelt: "Dat was de eerste voorstelling in het dialect en dat is uitzonderlijk voor een professioneel theatergezelschap. Ik merkte wel dat mensen dat enorm aansprak." Naast toneel in het theater, biedt het Laagland ook theater in de wijk aan. Samen met bewoners gaan ze op zoek naar thema’s die spelen en daar worden ook stukken van gemaakt, zoals Neet van hie, over de wijk Lindenheuvel in Geleen. "Als theatergezelschap wil je graag verbinding aangaan met je publiek en dat is ook soms publiek dat doorgaans niet zomaar naar het theater gaat", meent Van Aubel. "Als zij niet naar ons komen, dan komen wij wel naar hen. We gaan de wijk in om te kijken wat daar leeft."

Jongeren theaterwerkplaats
Derksen richtte ook een theaterwerkplaats voor jongeren op: Jong Laagland. "Dat is zo’n goede zet geweest. Het is een plek waar jongeren zelf kunnen ontdekken wat ze leuk vinden aan het vak. We leiden inmiddels de tweede generatie op en de eerste generatie uit de werkplaats komt ons als profi’s nu ook vaak versterken."

Korte aandachtsboogjes
Of er voor jongeren iets veranderd is gedurende die twintig jaar? "De aandachtsboogjes zijn korter geworden", vertelt de regisseuse. Dat schrijft ze toe aan de toename van schermtijd en internet. Dat hoeft echter niet perse slecht te zijn. "Meegaan in dat tempo van wisselende aandacht zorgt er soms ook voor dat je in theater sneller tot de kern van het verhaal komt. Maar soms werkt het ook andersom. Dan is het theater een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen en een verhaal kunt vertellen zonder dat de aandacht verslapt."

De wijk in
Hoe de volgende vijf jaar eruit zien? De artistiek directrice blijft enthousiast. "Naast de theatervoorstellingen met ons gezelschap spelen, nog meer de verbinding opzoeken met de mensen hier in de regio, theatervoorstellingen in dialect maken en ook nog meer de wijk in. Dus de verbinding aangaan met wat hier speelt op sociaal-maatschappelijk vlak."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen