Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen 'vlinderweer' op eerste dag vlindertelling

Geplaatst opzaterdag 4 juli 2020 - 17:33

Bewolking, wind en regenbuien. Precies het weer waar vlinders niet van houden, dus lieten zij zich amper zien tijdens de tuinvlindertelling Vlinder Mee.

Kars Veling van de Vlinderstichting was zaterdag aanwezig in de Kasteeltuinen in Arcen, waar een vlinder- en bijentuin is ingericht.

Tellen
Het is de 12e vlindertelling die de stichting organiseert. Iedereen in Nederland wordt gevraagd een kwartier lang vlinders te tellen in de tuin of op het balkon. "Sinds de eerste telling in 2009 zien we dat het aantal vlinders bijna gehalveerd is. En datzelfde zien we ook in de vrije natuur." Vlinders zijn belangrijk voor de bestuiving van bomen en planten, zegt Veling. "Vooral de nachtvlinders spelen daar een grote rol. En vergeet niet dat de rupsen van vlinders een belangrijke voedselbron zijn vogels."

Video: L1

Afname
Over de hele wereld is een afname te zien van het aantal insecten. "Dat roept om maatregelen. Die moeten op politiek niveau genomen worden", zegt Kars Veling. "Maar ook u en ik kunnen een steentje bijdragen door onze tuinen en zelfs onze balkons anders in te richten. Geen steenwoestijnen maar groene oases met veel planten en bloemen."

Geliefd
In de Kasteeltuinen in Arcen is te zien welke planten het meest geliefd zijn bij vlinders. Tuinbaas Hay Litjens zegt dat het begint bij kleuren. "Witte bloemen trekken vooral nachtvlinders. Gele en blauwe zijn geliefd bij dagvlinders. En de bloemen moeten aan de oppervlakte zitten zodat hun vleugels niet belemmerd worden. Ook moeten de bloemkelken niet al te diep zijn zodat de vlinders makkelijk bij de nectar kunnen komen. Een vlinderboom is een goed voorbeeld, de naam zegt het al."

Vlinder Mee
Zaterdag op de eerste dag van de tuinvlindertelling werkt het weer niet mee. Maar er is nog voldoende tijd om een telling te doen in de tuin met zonnig en droog weer. De actie Vlinder Mee! loopt nog tot en met zondag 26 juli.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen