Het provinciebestuur verzet zich niet tegen het invoeren van trajectcontrole in de toekomstige A2-tunnel in Maastricht.
"Er is op dit moment geen aanleiding om andere mogelijkheden te bekijken", staat in het antwoord op vragen van het CDA in het Limburgs Parlement. Bij trajectcontrole is de kans op een boete bij te hard rijden 100 procent.
Voorbarig
Het CDA is tegen een dergelijke aanpak bij de A2-tunnel. De partij vindt dat voorbarig en vraagt zich af welk probleem moet worden opgelost op een niet geopende snelweg. Maar volgens het provinciebestuur is al in een vroeg stadium besloten trajectcontrole in te voeren, onder meer op basis van een advies van de voormalige Commissie Tunnelveiligheid. Die voorzag een risico voor de verkeersveiligheid.
Alternatief
Daarbij heeft ook meegespeeld dat bij de tunnels geen mobiele controles mogelijk zijn, aldus het provinciebestuur. Eerst een jaar lang de situatie in de gaten houden en daarna pas een besluit nemen, zou ook geen alternatief zijn. Want voor het achteraf installeren van de apparatuur moeten dan de tunnelbuizen worden afgesloten.
Geen risico
In het antwoord wijst het provinciebestuur er ook op dat er geen sprake is van een stapeling van veiligheidssystemen en dus een verhoogd risico op storingen. De camera's voor trajectcontrole zijn een apart systeem dat onafhankelijk werkt van de veiligheidssystemen en daar ook geen invloed op heeft, schrijft de provincie.
Snelheden
Het provinciebestuur laat het CDA ook weten dat de Westerscheldetunnel in Zeeland momenteel de enige andere tunnel in Nederland is waar trajectcontrole plaatsvindt. In de bovenste tunnelbuizen voor lokaal verkeer op de A2 mag straks maximaal 80 worden gereden, in de onderste buizen voor doorgaand verkeer 100 kilometer.
Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!