Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen verkiesbare plaats voor Limburger op SP-lijst

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 18:28

Er staat geen Limburger op een verkiesbare plaats van de concept-kandidatenlijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

De eerste Limburger op de lijst is de Heerlense SP-wethouder Jordy Clemens op een 23e plaats. Hij is sinds 2014 wethouder en werkte eerder onder meer voor de Tweede Kamerfractie van de SP.

Roemer is lijstduwer
Oud-waarnemend burgemeester van Heerlen Emile Roemer is voorgedragen als lijstduwer. Hij staat op de 50e plek. Roemer was eerder raadslid en wethouder in Boxmeer en vanaf 2006 tot en met 2017 lid van de Tweede Kamer. De laatste zeven jaar was hij fractievoorzitter.

Marijnissen lijsttrekker
Eerder werd de huidige fractievoorzitter Lilian Marijnissen al gekozen tot lijsttrekker. Op de tweede plaats van de concept-lijst staat zittend Tweede Kamerlid Renske Leijten. Zij onderscheidde door het consequent aankaarten van de misstanden bij de belastingdienst.

Momenteel heeft de SP 14 zetels in de Tweede Kamer. Ook daar zit geen Limburger bij. Op 12 december wordt de definitieve lijst vastgesteld op een congres van de SP.

Nauwelijks regionale spreiding
In tegenstelling tot andere partijen laat de SP zich nauwelijks leiden door regionale spreiding bij het samenstellen van de kandidatenlijst. De partij zegt met de concept-lijst nadrukkelijk gekozen te hebben voor ervaren kandidaten 'die zichzelf binnen en buiten de Tweede Kamer bewezen hebben voor de partij'.

Socialisten in hart en nieren
"Het zijn allen socialisten in hart en nieren die niet alleen in Den Haag het politieke debat aangaan maar ook in het land samen met mensen opstaan voor een eerlijker Nederland", aldus voorzitter Van Apeldoorn van de kandidatencommissie.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen