Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen verbod op 'zelfmoordpoeders'

Geplaatst opmaandag 3 september 2018 - 19:01

Er komt geen verbod op middelen waarmee mensen zelfmoord kunnen plegen.

Het kabinet ziet te veel praktische bezwaren om de verkoop van zogenoemde 'zelfmoordpoeders' te verbieden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het wel belangrijk om de 'verkrijgbaarheid van deze stoffen te beperken'.

Poeder
In maart ontstond er ophef over het poeder, nadat de 19-jarige Ximena Knol uit Uden zelfmoord pleegde. Ze was vrij gemakkelijk aan het spul gekomen. Ze zei dat ze het poeder nodig had voor een schoolproject. De webshop RL Trading, gerund door een echtpaar uit Beek, besloot toen te stoppen met de verkoop van het chemisch poedertje, dat bekend staat als zelfmoordpoeder.

Lees ook: Coöperatie Laatste Wil stopt met verstrekken zelfmoordpoeder

Stoffen
Volgens minister Hugo de Jonge zijn er een aantal redenen om niet voor een dergelijk verbod te kiezen. Zo zijn sommige stoffen die dodelijk zijn in grote hoeveelheden, dat niet in kleinere doseringen. In sommige gevallen kan een stof dan zelfs positieve effecten hebben. Ook zijn er stoffen die wellicht dodelijk zijn, maar ook voor totaal andere doeleinden worden gebruikt.

Onmogelijk
Ook zou het veel mankracht vergen om een verbod te handhaven, en bij handel via internet zou het zelfs 'moeilijk dan wel onmogelijk' zijn. Een verbod kan zelfs een averechts effect hebben, zo betoogt de minister. Door een verbod in te stellen geef je 'bekendheid aan deze stoffen, iets wat je juist wil voorkomen', schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

In gesprek
De Jonge gaat wel onder meer in gesprek met de chemiesector en wil dat er dit najaar concrete afspraken worden gemaakt om de verkoop van deze stoffen aan particulieren te beperken. Ook wordt inmiddels met de website Marktplaats samengewerkt met betrekking tot deze stoffen. Zo zijn al advertenties van de betreffende stoffen verwijderd, omdat de aanbieder niet voldeed aan de wettelijke eisen bij verkoop van deze stoffen.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen