Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Geen verbod op 'zelfmoordpoeders'

Geplaatst opmaandag 3 september 2018 - 19:01

Er komt geen verbod op middelen waarmee mensen zelfmoord kunnen plegen.

Het kabinet ziet te veel praktische bezwaren om de verkoop van zogenoemde 'zelfmoordpoeders' te verbieden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het wel belangrijk om de 'verkrijgbaarheid van deze stoffen te beperken'.

Poeder
In maart ontstond er ophef over het poeder, nadat de 19-jarige Ximena Knol uit Uden zelfmoord pleegde. Ze was vrij gemakkelijk aan het spul gekomen. Ze zei dat ze het poeder nodig had voor een schoolproject. De webshop RL Trading, gerund door een echtpaar uit Beek, besloot toen te stoppen met de verkoop van het chemisch poedertje, dat bekend staat als zelfmoordpoeder.

Lees ook: Coöperatie Laatste Wil stopt met verstrekken zelfmoordpoeder

Stoffen
Volgens minister Hugo de Jonge zijn er een aantal redenen om niet voor een dergelijk verbod te kiezen. Zo zijn sommige stoffen die dodelijk zijn in grote hoeveelheden, dat niet in kleinere doseringen. In sommige gevallen kan een stof dan zelfs positieve effecten hebben. Ook zijn er stoffen die wellicht dodelijk zijn, maar ook voor totaal andere doeleinden worden gebruikt.

Onmogelijk
Ook zou het veel mankracht vergen om een verbod te handhaven, en bij handel via internet zou het zelfs 'moeilijk dan wel onmogelijk' zijn. Een verbod kan zelfs een averechts effect hebben, zo betoogt de minister. Door een verbod in te stellen geef je 'bekendheid aan deze stoffen, iets wat je juist wil voorkomen', schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

In gesprek
De Jonge gaat wel onder meer in gesprek met de chemiesector en wil dat er dit najaar concrete afspraken worden gemaakt om de verkoop van deze stoffen aan particulieren te beperken. Ook wordt inmiddels met de website Marktplaats samengewerkt met betrekking tot deze stoffen. Zo zijn al advertenties van de betreffende stoffen verwijderd, omdat de aanbieder niet voldeed aan de wettelijke eisen bij verkoop van deze stoffen.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen