Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen verbod op 'zelfmoordpoeders'

Geplaatst opmaandag 3 september 2018 - 19:01

Er komt geen verbod op middelen waarmee mensen zelfmoord kunnen plegen.

Het kabinet ziet te veel praktische bezwaren om de verkoop van zogenoemde 'zelfmoordpoeders' te verbieden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het wel belangrijk om de 'verkrijgbaarheid van deze stoffen te beperken'.

Poeder
In maart ontstond er ophef over het poeder, nadat de 19-jarige Ximena Knol uit Uden zelfmoord pleegde. Ze was vrij gemakkelijk aan het spul gekomen. Ze zei dat ze het poeder nodig had voor een schoolproject. De webshop RL Trading, gerund door een echtpaar uit Beek, besloot toen te stoppen met de verkoop van het chemisch poedertje, dat bekend staat als zelfmoordpoeder.

Lees ook: Coöperatie Laatste Wil stopt met verstrekken zelfmoordpoeder

Stoffen
Volgens minister Hugo de Jonge zijn er een aantal redenen om niet voor een dergelijk verbod te kiezen. Zo zijn sommige stoffen die dodelijk zijn in grote hoeveelheden, dat niet in kleinere doseringen. In sommige gevallen kan een stof dan zelfs positieve effecten hebben. Ook zijn er stoffen die wellicht dodelijk zijn, maar ook voor totaal andere doeleinden worden gebruikt.

Onmogelijk
Ook zou het veel mankracht vergen om een verbod te handhaven, en bij handel via internet zou het zelfs 'moeilijk dan wel onmogelijk' zijn. Een verbod kan zelfs een averechts effect hebben, zo betoogt de minister. Door een verbod in te stellen geef je 'bekendheid aan deze stoffen, iets wat je juist wil voorkomen', schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

In gesprek
De Jonge gaat wel onder meer in gesprek met de chemiesector en wil dat er dit najaar concrete afspraken worden gemaakt om de verkoop van deze stoffen aan particulieren te beperken. Ook wordt inmiddels met de website Marktplaats samengewerkt met betrekking tot deze stoffen. Zo zijn al advertenties van de betreffende stoffen verwijderd, omdat de aanbieder niet voldeed aan de wettelijke eisen bij verkoop van deze stoffen.

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen