Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen verband ophef en beëindiging klussen oud-politici'

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 5:58

Gedeputeerde Ger Koopmans zegt dat het beëindigen van de contracten met de Limburg-ambassadeurs Maxime Verhagen en René van der Linden niks te maken heeft met de ophef die eind juni ontstond naar aanleiding van artikelen in De Limburger en NRC.

Het past bij de aanpak van het provinciebestuur en de nieuwe directie om veel minder gebruik te maken van het inhuren van mensen. "Dat is ook zo afgesproken met het Limburgs Parlement", aldus Koopmans.

Lees ook: Provincie breekt met klussende politici

Beleid
De gedeputeerde stelt verder dat momenteel ook gewerkt wordt aan een nieuw beleidsprogramma voor het economisch beleid. "Dan bekijken we ook òf en hoe we dan met ambassadeurs blijven werken. Want we blijven kijken hoe we mensen kunnen inzetten voor het Limburgs belang."

Baantjes
Strekking van de artikelen in beide kranten was destijds dat het provinciebestuur oud-politici en oud-bestuurders aan allerlei klussen hielp. Onder wie de oud-CDA politici Verhagen en Van der Linden en oud-PVV gedeputeerde Antoine Janssen.

Verzet
Koopmans heeft zich steeds tegen dat beeld verzet en doet dat nog steeds omdat het niet zou kloppen. Hij zegt dat het contract van Verhagen op 1 januari afliep en dat met René van der Linden al in april 2019 is beëindigd: "Nog voor de publicaties.” Volgens hem was de aanstelling van Antoine Janssen onder meer als omgevingsmanager een zaak van de directie en niet van de politiek.

Minder klussen
Koopmans verwijst ook naar de mededeling die woensdag naar het Limburgs Parlement is gestuurd. In dit jaarlijkse overzicht van benoemingen is de conclusie opgenomen dat het totaal aan opdrachten aan oud-bestuurders in 2019 is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Toch gebeurt het nog wel als het provinciebestuur dat zinvol vindt, zo verklaart Koopmans. Zo is oud-CDA staatssecretaris Pieter van Geel aangesteld als verkenner die zich moet bezig houden met de toekomst van Maastricht Aachen Airport.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Diversiteit
En oud-PvdA raadslid Jose Ie uit Elsloo is voor drie maanden belast met een tijdelijke opdracht rond een Expertisecentrum voor Diversiteit. Dat is gebeurd via een vacature en een selectieproces met acht kandidaten. "Mevrouw Ie is als meest geschikte kandidaat naar voren gekomen", schrijft het provinciebestuur.

Koopmans benadrukt dat in zijn ogen bij de werkwijze van het provinciebestuur transparantie is geborgd bij de invulling van vacatures en dat kandidaten uit diverse doelgroepen de mogelijkheid krijgen zich kandidaat te stellen.

Bestaand beleid
Begin oktober riep minister Kajsa Ollongren (D66) het provinciebestuur op om bij opdrachten aan oud-politici en oud-bestuurder zoveel mogelijk meerdere offertes aan te vragen. En als daarvan wordt afgeweken dat extra onderbouwd en in zo groot mogelijke openheid te doen. Gedeputeerde Koopmans zei toen al dat dat bestaand beleid was. “En dat is het nog steeds”, zo verklaart hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen