Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen verband ophef en beëindiging klussen oud-politici'

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 5:58

Gedeputeerde Ger Koopmans zegt dat het beëindigen van de contracten met de Limburg-ambassadeurs Maxime Verhagen en René van der Linden niks te maken heeft met de ophef die eind juni ontstond naar aanleiding van artikelen in De Limburger en NRC.

Het past bij de aanpak van het provinciebestuur en de nieuwe directie om veel minder gebruik te maken van het inhuren van mensen. "Dat is ook zo afgesproken met het Limburgs Parlement", aldus Koopmans.

Lees ook: Provincie breekt met klussende politici

Beleid
De gedeputeerde stelt verder dat momenteel ook gewerkt wordt aan een nieuw beleidsprogramma voor het economisch beleid. "Dan bekijken we ook òf en hoe we dan met ambassadeurs blijven werken. Want we blijven kijken hoe we mensen kunnen inzetten voor het Limburgs belang."

Baantjes
Strekking van de artikelen in beide kranten was destijds dat het provinciebestuur oud-politici en oud-bestuurders aan allerlei klussen hielp. Onder wie de oud-CDA politici Verhagen en Van der Linden en oud-PVV gedeputeerde Antoine Janssen.

Verzet
Koopmans heeft zich steeds tegen dat beeld verzet en doet dat nog steeds omdat het niet zou kloppen. Hij zegt dat het contract van Verhagen op 1 januari afliep en dat met René van der Linden al in april 2019 is beëindigd: "Nog voor de publicaties.” Volgens hem was de aanstelling van Antoine Janssen onder meer als omgevingsmanager een zaak van de directie en niet van de politiek.

Minder klussen
Koopmans verwijst ook naar de mededeling die woensdag naar het Limburgs Parlement is gestuurd. In dit jaarlijkse overzicht van benoemingen is de conclusie opgenomen dat het totaal aan opdrachten aan oud-bestuurders in 2019 is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Toch gebeurt het nog wel als het provinciebestuur dat zinvol vindt, zo verklaart Koopmans. Zo is oud-CDA staatssecretaris Pieter van Geel aangesteld als verkenner die zich moet bezig houden met de toekomst van Maastricht Aachen Airport.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Diversiteit
En oud-PvdA raadslid Jose Ie uit Elsloo is voor drie maanden belast met een tijdelijke opdracht rond een Expertisecentrum voor Diversiteit. Dat is gebeurd via een vacature en een selectieproces met acht kandidaten. "Mevrouw Ie is als meest geschikte kandidaat naar voren gekomen", schrijft het provinciebestuur.

Koopmans benadrukt dat in zijn ogen bij de werkwijze van het provinciebestuur transparantie is geborgd bij de invulling van vacatures en dat kandidaten uit diverse doelgroepen de mogelijkheid krijgen zich kandidaat te stellen.

Bestaand beleid
Begin oktober riep minister Kajsa Ollongren (D66) het provinciebestuur op om bij opdrachten aan oud-politici en oud-bestuurder zoveel mogelijk meerdere offertes aan te vragen. En als daarvan wordt afgeweken dat extra onderbouwd en in zo groot mogelijke openheid te doen. Gedeputeerde Koopmans zei toen al dat dat bestaand beleid was. “En dat is het nog steeds”, zo verklaart hij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen