Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen vakantiepark bij Schwienswei, ook niet als het eco is'

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 20:43

Natuur- en belangenvereniging 'Vrienden van de Schwienswei' heeft donderdag een petitie aangeboden aan wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen. De vereniging is tegen de plannen om bij natuurgebied de Schwienswei in Sittard een eco-vakantiepark met meer dan 300 woningen te bouwen.

De gemeente is al geruime tijd met een projectontwikkelaar in gesprek die plannen heeft voor dat park, maar de omwonenden vinden dat ze niet goed meegenomen worden in de plannen.

Vrienden van Schwienswei
"We worden te slecht geïnformeerd en we willen meer inspraak" legt Bep Mergelsberg uit. Ze is een van de natuurliefhebbers die het vakantiepark niet zit zitten en reikt de petitie namens Vrienden van de Schweinswei uit. "Mensen hebben tijdens corona de natuur extra hebben leren waarderen. Ik ben daarom ook blij met de bijna 2000 handtekeningen. De mensen die getekend hebben, hebben echt een band met het gebied."

Buurtbewoners
De tweede petitie wordt namens buurtbewoners aan de wethouder overhandigd door Marleen van Rijnsbergen. Als omwonende is ze fel tegen de bouw van het vakantiepark.

Ontwerp
Achter zwembad De Nieuwe Hateboer in Sittard zouden 210 eco-vakantiewoningen moeten verrijzen op een terrein van 22 hectare, tegen natuurgebied de Schwienswei aan. Dit gaat samen met een centrale parkeerplaats en een hoofdgebouw. Aan de andere kant van de grens, in de Duitse gemeente Selfkant, zouden tegen het natuurgebied aan nog eens 120 eco-vakantiewoningen moeten komen op een terrein van 19 hectare.

Recreatiegebied
Het Nederlandse en het Duitse deel van het park moeten volgens het conceptplan voor voetgangers en fietsers met elkaar verbonden worden door een pad dat door de tussengelegen Schwienswei loopt. De Schwienswei zou daarbij toegankelijk moeten blijven voor iedereen, dus ook voor recreanten van buiten het park. Vrienden van de Schwienswei is bang dat het simpelweg te druk wordt in het gebied en dat de natuur dat niet aankan.

Wilde dieren verjagen
"De Schwienswei is bedoeld om het migreren van dieren en planten tussen natuurgebieden mogelijk te maken", legt Jack Koenen uit. Ook hij is lid van de Vrienden van de Schwienswei. "Als het gebied te maken krijgt met gasten van het vakantiepark die daar bijvoorbeeld ook de hond uitlaten, zul je de huidige dieren wegjagen."

Doekje voor het bloeden
De bouw van het vakantiepark is Koenen een doorn in het oog. Hij maakt zich vooral zorgen om het welzijn van de natuur. "De gemeente plakt er alleen een eco-term op als doekje voor het bloeden", stelt hij hierover. Naast de impact van het park, spreekt hij zich ook uit over de samenwerking met het bijgelegen zwembad De Nieuwe Hateboer. Met de komst van het vakantiepark wordt daar ook gerekend op een toename van 'dagjesmensen', die een duik komen nemen. Dit zou niet alleen zorgen voor verstoring van de rust van het natuurgebied, maar ook ten koste gaan van de rust van buurtbewoners.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen