Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid

Geplaatst opdonderdag 19 mei 2016 - 12:43

Het Bonnefantenmuseum krijgt de komende vier jaar geen subsidie van het Rijk.

In het advies dat de Raad voor Cultuur donderdag aan cultuurminister Bussemaker heeft gestuurd, zegt de Raad dat het provinciale museum geen recht heeft op overheidssteun omdat het al geld krijgt van de provincie Limburg. Het museum in Maastricht had gehoopt op een kleine half miljoen euro.

Lees ook: Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie

Kwaliteit Opera Zuid
Ook Opera Zuid krijgt als het aan de Raad voor Cultuur ligt geen rijkssteun, omdat de raad zich zorgen maakt over de artistieke kwaliteit van de instelling. "Opera Zuid ontwikkelt zich op dit moment in artistiek opzicht onvoldoende. De raad verwacht op basis van de aanvraag weinig verbetering, tenzij het operagezelschap een volledig nieuw plan indient", zo staat te lezen in het advies. Ook vindt de raad het niet goed dat te veel bestuursfuncties bij Opera Zuid in handen zijn van één persoon.

Fusie Philharmonie
Philharmonie Zuidnederland krijgt ook een veeg uit de pan in het advies. He symfonieorkest krijgt ruim 7 miljoen euro subsidie. Daarbij is wel de voorwaarde gesteld dat het orkest met een plan komt om de komende vier jaar definitief te fuseren tot één orkest met één standplaats. Ook moet het orkest meer doen om een groter publiek te bereiken en meer inkomsten binnen te halen.

De subsidies horen bij de culturele Basisinfrastructuur over de periode 2017-2020. In totaal heeft de overheid ruim 220 miljoen euro te verdelen.

Marres
Limburgse instellingen die hun aanvraag helemaal goedgekeurd zien, zijn er ook. Toneelgroep Maastricht mag wat de raad betreft rekenen op 1,6 miljoen euro en het Laaglandtheater op 585.000 euro. Kunstencentrum Marres in Maastricht zou volgens de Raad een bedrag van 530.000 euro moeten krijgen. De Van Eyck-academie in Maastricht heeft volgens het advies recht op 1,6 miljoen euro, en de Nederlandse Dansdagen op 2 ton.

Te jong en te smal
De subsidie-aanvragen van productiehuizen Via Zuid en Intro in Situ zijn afgewezen. De raad vindt Via Zuid nog een te jonge organisatie om nu opgenomen te worden in de Culturele Basisinfrastructuur. Muziek- en klankinstelling Intro in Situ wordt als instelling wel gewaardeerd door de raad, maar de raad vindt de focus op eigentijdse en experimentele muziek te smal om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Limburgse cultuurinstellingen blij met regeerakkoord
toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Museumnacht Maastricht
Maastricht organiseert Museumnacht
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen