Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid

Geplaatst opdonderdag 19 mei 2016 - 12:43

Het Bonnefantenmuseum krijgt de komende vier jaar geen subsidie van het Rijk.

In het advies dat de Raad voor Cultuur donderdag aan cultuurminister Bussemaker heeft gestuurd, zegt de Raad dat het provinciale museum geen recht heeft op overheidssteun omdat het al geld krijgt van de provincie Limburg. Het museum in Maastricht had gehoopt op een kleine half miljoen euro.

Lees ook: Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie

Kwaliteit Opera Zuid
Ook Opera Zuid krijgt als het aan de Raad voor Cultuur ligt geen rijkssteun, omdat de raad zich zorgen maakt over de artistieke kwaliteit van de instelling. "Opera Zuid ontwikkelt zich op dit moment in artistiek opzicht onvoldoende. De raad verwacht op basis van de aanvraag weinig verbetering, tenzij het operagezelschap een volledig nieuw plan indient", zo staat te lezen in het advies. Ook vindt de raad het niet goed dat te veel bestuursfuncties bij Opera Zuid in handen zijn van één persoon.

Fusie Philharmonie
Philharmonie Zuidnederland krijgt ook een veeg uit de pan in het advies. He symfonieorkest krijgt ruim 7 miljoen euro subsidie. Daarbij is wel de voorwaarde gesteld dat het orkest met een plan komt om de komende vier jaar definitief te fuseren tot één orkest met één standplaats. Ook moet het orkest meer doen om een groter publiek te bereiken en meer inkomsten binnen te halen.

De subsidies horen bij de culturele Basisinfrastructuur over de periode 2017-2020. In totaal heeft de overheid ruim 220 miljoen euro te verdelen.

Marres
Limburgse instellingen die hun aanvraag helemaal goedgekeurd zien, zijn er ook. Toneelgroep Maastricht mag wat de raad betreft rekenen op 1,6 miljoen euro en het Laaglandtheater op 585.000 euro. Kunstencentrum Marres in Maastricht zou volgens de Raad een bedrag van 530.000 euro moeten krijgen. De Van Eyck-academie in Maastricht heeft volgens het advies recht op 1,6 miljoen euro, en de Nederlandse Dansdagen op 2 ton.

Te jong en te smal
De subsidie-aanvragen van productiehuizen Via Zuid en Intro in Situ zijn afgewezen. De raad vindt Via Zuid nog een te jonge organisatie om nu opgenomen te worden in de Culturele Basisinfrastructuur. Muziek- en klankinstelling Intro in Situ wordt als instelling wel gewaardeerd door de raad, maar de raad vindt de focus op eigentijdse en experimentele muziek te smal om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Limburgse cultuurinstellingen blij met regeerakkoord
toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Museumnacht Maastricht
Maastricht organiseert Museumnacht
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen