Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen subsidie Bonnefanten, veeg uit de pan voor Opera Zuid

Geplaatst opdonderdag 19 mei 2016 - 12:43

Het Bonnefantenmuseum krijgt de komende vier jaar geen subsidie van het Rijk.

In het advies dat de Raad voor Cultuur donderdag aan cultuurminister Bussemaker heeft gestuurd, zegt de Raad dat het provinciale museum geen recht heeft op overheidssteun omdat het al geld krijgt van de provincie Limburg. Het museum in Maastricht had gehoopt op een kleine half miljoen euro.

Lees ook: Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie

Kwaliteit Opera Zuid
Ook Opera Zuid krijgt als het aan de Raad voor Cultuur ligt geen rijkssteun, omdat de raad zich zorgen maakt over de artistieke kwaliteit van de instelling. "Opera Zuid ontwikkelt zich op dit moment in artistiek opzicht onvoldoende. De raad verwacht op basis van de aanvraag weinig verbetering, tenzij het operagezelschap een volledig nieuw plan indient", zo staat te lezen in het advies. Ook vindt de raad het niet goed dat te veel bestuursfuncties bij Opera Zuid in handen zijn van één persoon.

Fusie Philharmonie
Philharmonie Zuidnederland krijgt ook een veeg uit de pan in het advies. He symfonieorkest krijgt ruim 7 miljoen euro subsidie. Daarbij is wel de voorwaarde gesteld dat het orkest met een plan komt om de komende vier jaar definitief te fuseren tot één orkest met één standplaats. Ook moet het orkest meer doen om een groter publiek te bereiken en meer inkomsten binnen te halen.

De subsidies horen bij de culturele Basisinfrastructuur over de periode 2017-2020. In totaal heeft de overheid ruim 220 miljoen euro te verdelen.

Marres
Limburgse instellingen die hun aanvraag helemaal goedgekeurd zien, zijn er ook. Toneelgroep Maastricht mag wat de raad betreft rekenen op 1,6 miljoen euro en het Laaglandtheater op 585.000 euro. Kunstencentrum Marres in Maastricht zou volgens de Raad een bedrag van 530.000 euro moeten krijgen. De Van Eyck-academie in Maastricht heeft volgens het advies recht op 1,6 miljoen euro, en de Nederlandse Dansdagen op 2 ton.

Te jong en te smal
De subsidie-aanvragen van productiehuizen Via Zuid en Intro in Situ zijn afgewezen. De raad vindt Via Zuid nog een te jonge organisatie om nu opgenomen te worden in de Culturele Basisinfrastructuur. Muziek- en klankinstelling Intro in Situ wordt als instelling wel gewaardeerd door de raad, maar de raad vindt de focus op eigentijdse en experimentele muziek te smal om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bonnefantenmuseum hoopt op basisstructuur-subsidie
Limburgse cultuurinstellingen blij met regeerakkoord
toneelgroep maastricht, toneel
Ger Koopmans bezorgd over spreiding cultuursubsidie
Museumnacht Maastricht
Maastricht organiseert Museumnacht
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen