Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen stormloop op voorrangstests corona in Zuid-Limburg

Geplaatst opmaandag 21 september 2020 - 22:45

Bij de GGD Zuid-Limburg meldden zich maandag maar 75 werknemers uit het onderwijs en de zorg voor een coronatest, terwijl er voor veel meer plek is. In Noord-Limburg kregen 90 mensen een afspraak: het maximum aantal.

Bij de landelijke voorrangslijn liep het maandag storm voor aanvragen van coronatesten. De GGD'en moeten vanaf die dag dagelijks een toegewezen aantal plekken vrijhouden voor deze groep.

Voorrangstests
Beeld: L1

Volgeboekt
De 90 plekken bij de GGD Limburg-Noord zijn maandag en dinsdag allemaal volgeboekt, maar in Zuid-Limburg bleef het aantal aanvragen aan het begin van de week ver onder de gereserveerde 250 plaatsen. Maandag kwamen er maar 75 aanvragen binnen. "Dat is minder dan tien procent van de testen die wij dagelijks doen”, zegt Volker Hackert van de GGD Zuid-Limburg.

Minder
De GGD Zuid-Limburg test, net als alle andere GGD'en, veel minder mensen dan ze eigenlijk aankan. Dat komt doordat de testlaboratoria tegen het plafond van hun capaciteit zitten. "De GGD Zuid-Limburg kan dagelijks 3600 mensen testen in drie teststraten, maar door de capaciteitsproblemen in de laboratoria zitten we nu op een maximum van 1150 tests per dag."

Meer plek door snotneuzen
Hackert tekent daarbij aan dat dankzij het verhogen van de leeftijd waarop snotterende kinderen getest moeten worden, er meer plaatsen zijn vrijgekomen. "Normaal gesproken hadden wij dagelijks ruim honderd aanvragen van ouders die hun kind wilden laten testen. Vandaag waren dat er twaalf. Dus is de druk vandaag zeker niet toegenomen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen