Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen steun voor ondernemers die in buitenland wonen

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 15:56

Een groep ondernemers kan niet terugvallen op overheidssteun en dreigen daardoor in grote financiële problemen te komen.

Het gaat om ondernemers en zzp’ers die in Nederland werken maar in Duitsland of België wonen. Hoe groot de groep precies is, is niet bekend.

Niet makkelijk
Mireille Peeters zit momenteel zonder werk omdat alle tandartsen en mondhygiënepraktijken gesloten zijn. De mondhygiëniste meldde zich daarom voor financiële hulp. Maar dat bleek niet zo makkelijk. "In Nederland zeggen ze dat ik in Maaseik voor hulp moet aankloppen", zegt ze. "Maar de gemeente Maaseik, maar ook Brussel, zeggen dat het land waar ik werk en belastingen betaal, moet zorgen voor een tijdelijke uitkering."

Video: L1


Tussen wal en schip
Ook Esther Dassen dreigt tussen wal en schip te raken. Zij sloot haar mondhygiënepraktijk in Elsloo op 15 maart waardoor haar inkomsten meteen wegvielen. "De regelingen zijn zo gemaakt dat alleen inwoners uit Nederland daar alleen gebruik van mogen maken. En ik woon in Selfkant, in Duitsland."

Lees ook: Ondernemers kloppen massaal aan bij gemeenten voor steun

Grensinformatiepunt
In Nederland kunnen ZZP’ers en ondernemers die door de crisis hard getroffen zijn, tot 1500 euro steun krijgen. Dat is het sociale minimum. Maar dat blijkt dus niet voor iedereen te gelden. Het grensinformatiepunt in Maastricht krijgt veel vragen van ondernemers die met hetzelfde probleem zitten. "Maar wij weten ook niet", moet een medewerker erkennen. "Daar wordt op dit moment aan gewerkt."

Kamervragen
Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie. "Er moet heel snel tussen de landen afgesteld worden hoe we dit oplossen", zegt de CDA’er. "We moeten duidelijke afspraken maken. Spreken we af: Als je er woont dan krijg je in dat land steun. Of spreken we spreken af: Je krijgt steun in het land waar je onderneming is gevestigd."

Video: L1

Snel oplossen
Een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops, laat weten dat de problemen bekend zijn en dat er samen met het ministerie van Sociale Zaken gekeken wordt naar een oplossing. Die oplossing moet volgens Van Helvert niet te lang op zich laten wachten. "Snelheid is geboden", zegt hij. "Want iedere dag dat een ondernemen geen geld binnen krijgt, wordt het lastiger. En achter iedere ondernemer zit ook een gezin."

Duidelijkheid
Peeters wil snel duidelijkheid. "Ik weet dat je als ZZP’er veel moeten sparen voor onvoorziene kosten. Maar een crisis die misschien zes maanden gaat duren, daar ben niet op voorbereid." Dassen vreest een crisis van een half jaar niet te overleven. "Als een maand of drie om zijn, dan is het potje voor onvoorziene omstandigheden leeg", zegt ze. “Ik heb me ingedekt voor van alles ingedekt, met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld. Maar daar heb ik nu niets aan. Ik val nu gewoon overal buiten.”

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen