Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen steun voor motie van afkeuring Marsna Paper

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2020 - 18:24

Er komt geen felle veroordeling van het beleid van opeenvolgende provinciebesturen rond Meerssen Papier, tegenwoordig Marsna Paper.

Een motie van afkeuring van de SP kan voorlopig alleen op steun rekenen van de PvdA en mogelijk nog van GroenLinks en de Partij voor de Dieren als er maandag over een week over wordt gestemd. Die partijen zijn echter maar goed voor 13 van de 47 zetels.

Favini
In 2008 kocht de provincie de grond en de gebouwen van de failliet gegane Italiaanse exploitant Favini. Vervolgens werd het compex verhuurd aan Meerssen Papier en na een faillissement in 2015 aan Marsna Paper. In september 2018 verkocht de provincie het complex aan Marsna Paper voor het symbolische bedrag van één euro.

Lees ook: Rekenkamer: Limburgs Parlement niet goed geïnformeerd

De provincie wilde ervan af nadat in 2016 duidelijk was geworden dat er ruim tien miljoen moest worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid. Bij de deal werd afgesproken dat de provincie daar nog maximaal 4,3 miljoen euro aan bijdraagt.

Begin maart kwam de Zuidelijke Rekenkamer met een zeer kritisch rapport over de gang van zaken. De beoogde doelstellingen op het gebied van behoud van werkgelegenheid en van hoogwaardige papierproductie zijn nauwelijks behaald. Net als de aanleg van nieuwe natuur. Bovendien is de informatie van het provinciebestuur richting het Limburgs Parlement 'zeer bescheiden, onvolledig en beperkt geweest', aldus de Rekenkamer.

Niet bewust
Voor de SP was de gang van zaken reden om met de motie van afkeuring te komen. "Het gevoerde beleid is mislukt. Dat is een pijnlijke constatering vele miljoenen euro's later", aldus SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Hij stelde wel de indruk te hebben dat het gebrekkig handelen niet bewust is gebeurd en daarom ook niet met een motie van wantrouwen te komen. "Maar het is de taak van het Limburgs Parlement om een politiek oordeel te geven. Welk signaal zouden we naar de buitenwereld geven door dit goed te keuren."

Lees ook: Papierfabriekkwestie: 'Nu ondenkbaar en onbestaanbaar'

Treurig zijn
Een meerderheid denkt daar dus anders over. PVV-statenlid Roger Ernst vroeg zich af hoe je iets kunt afkeuren als iets niet met opzet en onbewust is gebeurd. "Dat valt niet met elkaar te rijmen." VVD-statenlid Herman Nijskens verklaarde dat je wel treurig kunt zijn over hoe acties hebben uitgepakt, maar dat het afkeuren daarvan een veel zwaardere gradatie is. "Als je zelf in je eigen leven een beslissing neemt bij een aankoop, gaat dat ook niet altijd goed. Opeenvolgende colleges hebben steeds naar de stand van zaken van het moment juist heel correct gehandeld. Maar dat is niet hetzelfde dat dat tot het gewenste resultaat heeft geleid", zo vond Nijskens

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zei dat het provinciebestuur het 'maximale doet en gedaan heeft om lessen te trekken' uit het Marsna-dossier en daar ook al heel wat stappen voor heeft gezet.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen