Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen school, wel onderwijs? Limburg doet het zo

Geplaatst opzondag 15 maart 2020 - 10:15

Leren als de school gesloten blijft. Hoe moet dat? Limburg heeft met de Open Universiteit in Heerlen het paradepaardje in digitaal leren in huis. Maar ook initiatieven van leerkrachten inspireren in deze gecompliceerde tijden.

Rosan Derx uit Ysselsteyn heeft een oplossing. Ze ontwikkelt online lessen voor de kinderen. Zodat die thuis kunnen leren, en scholen voor even met minder docenten toe kunnen.

Video: L1

Scholen dicht?
Rosan werkt voor het platform Leraar24, waar ze onder andere schrijft voor het project Flipping the Classroom. Met videofilmpjes wordt de lesstof uitgelegd aan leerlingen, waardoor kinderen niet langer fysiek aan school gebonden zijn. "En de leraar kan de tijd efficiënter gebruiken", aldus Rosan, die ook drie dagen per week werkt bij basisschool De Meulebeek in Oostrum. Het is een van de digitale initiatieven die de laatste jaren hun entree hebben gemaakt in de Limburgse onderwijswereld. Zo wordt in Heerlen en Malden ook gewerkt aan Jeelo, een digitaal platform dat op veel Limburgse scholen wordt gebruikt.

Lees ook: Druk om scholen te sluiten neemt toe: nieuw overleg kabinet

Niet zaligmakend
Door haar ervaring in het onderwijs weet Rosan ook dat online instructie niet zaligmakend is. "Het kan goed werken bij herhaling van lesstof. Maar in andere gevallen is de uitleg van een docent toch het beste." De Limburgse universiteit en hogescholen kregen afgelopen week al de opdracht om alle onderwijs op afstand aan te bieden. Dat is vooral voor de Universiteit Maastricht een flinke opgave, omdat het onderwijssysteem is gebaseerd op projectmatig werken in kleine groepen.

Video: L1

Veel ervaring
De Open Universiteit in Heerlen heeft al decennia lang ervaring met het studeren op afstand. "Op het moment dat ik dit interview geef, zijn 15.000 studenten druk bezig met hun studie", zo vertelt Theo Bastiaens, rector magnificus van de Open Universiteit. "De situatie van het leren op afstand in het hoger onderwijs is te vergelijken met koffie. Als je snel koffie nodig hebt, dan neem je instant. Dat is de situatie van veel van onze collega-instellingen, die moeten dan nu ineens snel invoeren. Maar als je kwaliteit wil, dan ga je naar de barista. Dat zijn wij. Wij investeren al ons geld in de ontwikkeling van het leren op afstand."


Uniek
"Het is belangrijk om interactieve programma's te ontwikkelen, waar studenten ook echt praktische vaardigheden kunnen opdoen. Zoals in onze games voor rechten- of psychologie-studenten bijvoorbeeld", zo vertelt Hans Hummel. "De meeste universiteiten vertalen hun online programma's door reguliere colleges te filmen, of het papier via pdf digitaal te verspreiden. Maar voor een goede online cursus is veel meer programmatuur nodig." "Wij delen onze kennis over het leren of afstand via de Educatieve Agenda Limburg", zo voegt Theo Bastiaens toe. "Daarin is deze provincie echt uniek. Als ik in Den Haag kom, is er echt grote verbazing. Die Educatieve Agenda gaat van peuters tot universiteit. Daarin heeft Limburg echt een hele grote voorsprong."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen