Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen rust voor zorgpersoneel na corona door uitgestelde zorg

Geplaatst opzaterdag 8 mei 2021 - 19:23

Het zorgpersoneel moet na de coronacrisis een hoop operaties uitvoeren die tijdens de crisis zijn uitgesteld. "Dat zal een hoop tijd kosten. Terwijl het zorgpersoneel er ook even tussenuit wil."

Deze uitspraken deed zorgeconoom Wim Groot zaterdagavond in L1mburg Centraal.

Niet-acute zorg
Na de eerste golf stelde het RIVM dat er ongeveer 50.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan door de uitgestelde zorg. Groot nuanceert dit en stelt dat de grootste groep al onderliggende klachten had. "De meest acute zorg is grotendeels gewoon doorgegaan tijdens de crisis." De wachtlijst bestaat met name uit niet-acute ingrepen. "Maar het blijft vervelend als je moet wachten op een nieuwe heup of meniscus. Als je pijn hebt, wil je zo snel mogelijk geholpen worden."

Crisis nog lang niet voorbij
Om de opgelopen achterstanden weg te werken, moet het zorgpersoneel nog een lange tijd hard werken. "Voor het zorgpersoneel is de crisis nog lang niet voorbij, ook niet na corona." En dat terwijl het zorgpersoneel kampt met een hoog ziekteverzuim. "Ze hebben veel emotioneel- en psychisch belastende situaties meegemaakt. De mensen in de ziekenhuizen willen er ook eventjes tussenuit."

De lange wachtlijsten voor de zorg kunnen volgens Groot ervoor zorgen dat pati├źnten ongeduldig en onbegripvol worden, een knelpunt: "Er zit een grens aan hoe snel dit opgelost kan worden."

Bekijk hier het hele gesprek met Wim Groot:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen