Het zorgpersoneel moet na de coronacrisis een hoop operaties uitvoeren die tijdens de crisis zijn uitgesteld. "Dat zal een hoop tijd kosten. Terwijl het zorgpersoneel er ook even tussenuit wil."
Deze uitspraken deed zorgeconoom Wim Groot zaterdagavond in L1mburg Centraal.
Niet-acute zorg
Na de eerste golf stelde het RIVM dat er ongeveer 50.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan door de uitgestelde zorg. Groot nuanceert dit en stelt dat de grootste groep al onderliggende klachten had. "De meest acute zorg is grotendeels gewoon doorgegaan tijdens de crisis." De wachtlijst bestaat met name uit niet-acute ingrepen. "Maar het blijft vervelend als je moet wachten op een nieuwe heup of meniscus. Als je pijn hebt, wil je zo snel mogelijk geholpen worden."
Crisis nog lang niet voorbij
Om de opgelopen achterstanden weg te werken, moet het zorgpersoneel nog een lange tijd hard werken. "Voor het zorgpersoneel is de crisis nog lang niet voorbij, ook niet na corona." En dat terwijl het zorgpersoneel kampt met een hoog ziekteverzuim. "Ze hebben veel emotioneel- en psychisch belastende situaties meegemaakt. De mensen in de ziekenhuizen willen er ook eventjes tussenuit."
De lange wachtlijsten voor de zorg kunnen volgens Groot ervoor zorgen dat patiënten ongeduldig en onbegripvol worden, een knelpunt: "Er zit een grens aan hoe snel dit opgelost kan worden."
Bekijk hier het hele gesprek met Wim Groot: