Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen runderen meer in mergelgrotten bij Kanne

Geplaatst opdonderdag 26 oktober 2017 - 11:26

Er mogen geen runderen meer worden gestald in de mergelgrotten in Kanne, vlakbij Maastricht. Ook wordt de opslagruimte voor hooi beperkt.

Dat meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Grotbrand
In juli brak er in de grotten een felle hooibrand uit. De brandweer had moeite met het blussen van deze brand. Het duurde bijna een week voordat de brand was gedoofd. Vanwege de veiligheid en rookoverlast moesten dertien omwonenden geëvacueerd worden. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Niet meer gebruiken
Op basis van een rapport over de veiligheid en stabiliteit van de grotten hebben de provincie Limburg en de gemeente Maastricht nu besloten dat een deel van de grotten niet meer gebruikt mag worden door veehouder Mathieu Vrancken. Hij moet dat gedeelte van de grotten ook afzetten met een lint en een muurtje om te voorkomen dat daar toch mensen komen.

Geen runderen meer
De grotten van de Muizenberg in Kanne liggen grotendeels op het grondgebied van Maastricht. Een woordvoerder van de provincie legt in de krant uit dat de runderen in dit gedeelte niet meer gestald mogen worden, omdat de dieren niet geregistreerd zijn in Nederland.

Bovendien ligt de groeve in een beschermd zogeheten Natura-2000 gebied. Daarin is de stikstof die de runderen produceren niet toegestaan. De veehouder zal daar dus een oplossing voor moeten vinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen