Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen runderen meer in mergelgrotten bij Kanne

Geplaatst opdonderdag 26 oktober 2017 - 11:26

Er mogen geen runderen meer worden gestald in de mergelgrotten in Kanne, vlakbij Maastricht. Ook wordt de opslagruimte voor hooi beperkt.

Dat meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.

Grotbrand
In juli brak er in de grotten een felle hooibrand uit. De brandweer had moeite met het blussen van deze brand. Het duurde bijna een week voordat de brand was gedoofd. Vanwege de veiligheid en rookoverlast moesten dertien omwonenden geƫvacueerd worden. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Niet meer gebruiken
Op basis van een rapport over de veiligheid en stabiliteit van de grotten hebben de provincie Limburg en de gemeente Maastricht nu besloten dat een deel van de grotten niet meer gebruikt mag worden door veehouder Mathieu Vrancken. Hij moet dat gedeelte van de grotten ook afzetten met een lint en een muurtje om te voorkomen dat daar toch mensen komen.

Geen runderen meer
De grotten van de Muizenberg in Kanne liggen grotendeels op het grondgebied van Maastricht. Een woordvoerder van de provincie legt in de krant uit dat de runderen in dit gedeelte niet meer gestald mogen worden, omdat de dieren niet geregistreerd zijn in Nederland.

Bovendien ligt de groeve in een beschermd zogeheten Natura-2000 gebied. Daarin is de stikstof die de runderen produceren niet toegestaan. De veehouder zal daar dus een oplossing voor moeten vinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen