Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen referendum over herindeling Heerlen-Landgraaf

Geplaatst opdonderdag 6 juli 2017 - 20:06

Er komt geen provinciaal referendum over de voorgenomen herindeling van Heerlen en Landgraaf.

Het Limburgs Parlement heeft een verzoek daartoe van het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf afgewezen.

Voldoet niet
De vijf coalitiepartijen CDA, SP, VVD, D66 en PvdA en oppositiepartij GroenLinks vinden dat de aanvraag niet aan de criteria voor een referendum voldoet. Dat is opmerkelijk omdat een kleine maand geleden in het presidium - de vergadering van fractievoorzitters - nog werd geconcludeerd dat dat wel het geval is. Ook al werd het vreemd gevonden dat inwoners van bijvoorbeeld Maasbree of Mook zouden kunnen stemmen over een herindeling in Parkstad. Op basis daarvan werd ook een voorstel voor het Limburgs Parlement geformuleerd.

Lees ook: Streefdatum fusie Heerlen-Landgraaf op de tocht

Landsadvocaat
Ee
n ruime meerderheid kwam daar nu op terug, vooral op basis van een advies van de landsadvocaat. Het zou bij de herindeling Heerlen-Landgraaf niet gaan om een besluit van het Limburgs Parlement maar om een advies aan de minister van binnenlandse zaken.En daarover is geen referendum mogelijk.

Geneuzel
Jos van Rey van de Volkspartij Limburg noemde de gang van zaken te gek voor woorden. Hij sprak van juridisch geneuzel op de vierkante meter. "We moeten onze eigen verordening nakomen", aldus Van Rey. Hij had het ook fair gevonden als tijdens de vergadering van het presidium een voorbehoud was gemaakt. "Maar dat is totaal niet gebeurd", zo zei hij.

Schaamte
Een voorstel van de PVV om op initiatief van de provincie alleen in
Parkstad een referendum te houden, haalde het niet. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans verklaarde zich diep te schamen over de gang van zaken.

Rechtszaak
Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf heeft al aangekondigd een kort geding aan te spannen, als zijn aanvraag voor een referendum zou worden afgewezen. Dat gaat nu dus gebeuren.

Het debat in het Limburgs Parlement over de herindeling in Parkstad is hier te volgen

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provinciebestuur: Referendum herindeling tegen de regels
Drie vragen in referendum Landgraaf over herindeling
Landgraaf krijgt opnieuw veeg uit de pan over referendum
Teruglezen: Blog uitslagenavond referendum Landgraaf
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen