Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen reden voor extra zorg over veiligheid Tihange'

Geplaatst opdinsdag 13 juni 2017 - 15:33

VVD-minister Melanie Schultz van Haegen vindt dat er geen reden is voor extra zorg over de veiligheid van de kerncentrale in het Waalse Tihange, nu er 70 nieuwe scheurtjes zijn ontdekt.

Tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer zei Schultz dat het niet om scheurtjes gaat die er in de loop van de tijd zijn bijgekomen in kernreactor Tihange 2.

Meten
Alleen door een wat andere manier van meten, zijn ze nu zichtbaar geworden. Terwijl juist eerder ontdekte scheurtjes dat bij die nieuwe meting niet waren, aldus de minister.
Het blijft gaan om scheurtjes die het gevolg zijn van gietfouten bij het maken van het reactorvat in 1983. Schultz erkende wel dat de communicatie hierover 'wederom' niet goed gelopen is.

Koud
De minister reageerde op mondelinge vragen van CDA-kamerlid Agnes Mulder.
Zij zei 'het er koud van te krijgen' dat er nu weer nieuwe scheurtjes zijn ontdekt en wilde weten hoe ernstig dat is.

Waakhond
Op verzoek van Mulder gaat minister
Schultz van Haegen de Belgische nucleaire waakhond FANC uitnodigen voor een overleg met de Tweede Kamer over Tihange. Volgens FANC is de centrale die ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht ligt, nog steeds veilig.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA wil niet dat Tihange langer open blijft
Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Schultz vroeg België om kerncentrales te sluiten
Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen