Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen pyrazool-vervuiling meer in Maaswater

Geplaatst opzaterdag 8 augustus 2015 - 7:40

De defecte afvalwaterzuiveringsinstallatie bij Chemelot lijkt weer te werken. In deze week genomen watermonsters bij de zuiveringsinstallatie zijn geen pyrazolen meer gevonden.

Dinsdag bleek dat de waterzuivering op het Chemelotterrein vier weken defect is geweest. Daardoor zijn pyrazolen, licht toxische chemicaliën, in het Maaswater terechtgekomen.

Chemelot
Die waren afkomstig van de zogeheten acrylonitril-fabriek op Chemelot. WML moest door de lozingen besluiten de inname van Maaswater ten behoeve van de drinkwaterproductie te stoppen. Het Limburgs drinkwater wordt sinds deze week volledig geproduceerd op basis van grondwater.

Watermonsters
WML houdt nog zeker tot medio volgende week vast aan de genomen maatregelen. "Er worden de komende dagen nog monsters genomen en daar wachten we de uitslag van af. We willen zeker weten dat de situatie stabiel is en ons niet weer laten verrassen", stelt een woordvoerder.

'Incidenteel contact'
In een gezamenlijk communiqué laten het waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat, Chemelot en WML weten dat ze er vertrouwen in hebben medio volgende week met zekerheid te kunnen stellen dat de problemen zijn opgelost. Daarnaast melden ze dat op basis van een analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat incidenteel contact met het Maaswater niet gevaarlijk is.

WML stelt dat de drinkwaterkwaliteit de voorbije weken niet in gevaar is geweest.

Lees meer over Chemelot

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vervuiling Maaswater niet gevaarlijk voor recreanten
Mosselen en vlooien ontdekten chemische stof in Maaswater
Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Maaswater vervuild door technisch mankement Chemelot
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen