Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen politieke bemoeienis meer bij investeringen LEF

Geplaatst opzondag 17 december 2017 - 19:49

Het Limburgs Parlement laat schoorvoetend de goedkeuring varen voor investeringen boven de 2,5 miljoen euro uit het Limburgs Energie Fonds (LEF).

Dat gebeurt onder druk van de Europese Investeringsbank (EIB). Die investeert voor 30 miljoen euro in het Energie Fonds, maar wil wel dat de politiek zich er niet meer rechtstreeks mee bemoeit.

Moeite
Onder meer de coalitiepartijen VVD en PvdA hadden daar grote moeite mee, omdat op andere beleidsterreinen de provinciale politiek wel om instemming wordt gevraagd bij leningen boven de 2,5 miljoen euro.

Grote doel
Maar volgens CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zou het 'grote doel van de overgang naar duurzame energie belemmerd kunnen worden' als die grens voor het LEF gehandhaafd blijft. 'Want dan kan de EIB wel eens moeilijk gaan doen', zo was zijn boodschap.

Uiteindelijk ging het Limburgs Parlement daarom om en werd ook de eenheid binnen de coalitie hersteld.

Motie
Dat gebeurde door een motie aan te nemen waarin staat dat het Limburgs Parlement 'achteraf en meteen' wordt geïnformeerd als een lening boven de 2,5 miljoen euro wordt verstrekt. Ook wordt 1 keer per jaar een debat gevoerd over de besteding van het geld uit het LEF.

Alleen PVV en 50Plus stemden tegen de motie.

Duurzaamheid
Het LEF bestaat sinds 2013 en is bedoeld voor projecten op het gebied van duurzame energie, het hergebruik van producten en grondstoffen en de sanering van asbest. Het gaat hierbij om leningen, niet om subsidies.

In het fonds zit in totaal 90 miljoen euro: 60 miljoen van de provincie en 30 miljoen van de Europese Investeringsbank.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen