Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen paal en perk aan bijbanen provinciebestuurders

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2015 - 15:15

Provincies mogen van minister Stef Blok zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen.

De minister is niet van plan dat te wijzigen of beperkingen op te leggen. Hij zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP. Deze partij vindt dat bestuurders in de provincies het al druk genoeg hebben en ook al veel geld verdienen.

Limburg
Televisieprogramma Nieuwsuur kwam vorige week met het bericht dat het Limburgse provinciebestuur grossiert in bijbanen. De bestuurders hebben samen maar liefst 22 nevenfuncties, waarvan er overigens maar drie betaald worden. Die inkomsten worden teruggestort in de provinciekas.

Nieuwe norm
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het kabinet een nieuwe norm stelt, die inhoudt dat provinciale bestuurders geen bijbaan hebben en dus ook geen extra verdiensten. Van Raak wees op de grote verschillen die er nu per provincie bestaan in het aantal bijbanen van commissarissen en gedeputeerden.

Openheid
Maar de minister vindt de normen duidelijk genoeg: bestuurders moeten open zijn over hun bijbanen en de inkomsten daarvan worden deels verrekend. Provincies mogen dat zelf besluiten. "Dat is provinciale democratie. De verschillen geven juist aan dat er regionaal een debat over is", aldus Blok.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provinciebestuurders Limburg stevig doorgelicht
ANP
'Naam Koopmans zingt rond in Den Haag'
Miljoenen subsidie voor innovatieve Limburgse bedrijven
Forse kritiek op SP: 'Partij zet principes te snel opzij'
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen