Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen paal en perk aan bijbanen provinciebestuurders

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2015 - 15:15

Provincies mogen van minister Stef Blok zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen.

De minister is niet van plan dat te wijzigen of beperkingen op te leggen. Hij zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP. Deze partij vindt dat bestuurders in de provincies het al druk genoeg hebben en ook al veel geld verdienen.

Limburg
Televisieprogramma Nieuwsuur kwam vorige week met het bericht dat het Limburgse provinciebestuur grossiert in bijbanen. De bestuurders hebben samen maar liefst 22 nevenfuncties, waarvan er overigens maar drie betaald worden. Die inkomsten worden teruggestort in de provinciekas.

Nieuwe norm
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het kabinet een nieuwe norm stelt, die inhoudt dat provinciale bestuurders geen bijbaan hebben en dus ook geen extra verdiensten. Van Raak wees op de grote verschillen die er nu per provincie bestaan in het aantal bijbanen van commissarissen en gedeputeerden.

Openheid
Maar de minister vindt de normen duidelijk genoeg: bestuurders moeten open zijn over hun bijbanen en de inkomsten daarvan worden deels verrekend. Provincies mogen dat zelf besluiten. "Dat is provinciale democratie. De verschillen geven juist aan dat er regionaal een debat over is", aldus Blok.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provinciebestuurders Limburg stevig doorgelicht
Robert Housmans PVV
PVV'er Housmans niet naar Tweede Kamer
ANP
'Naam Koopmans zingt rond in Den Haag'
Miljoenen subsidie voor innovatieve Limburgse bedrijven
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen