Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen oplossing bij L1: RvC stapt naar Ondernemingskamer

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 19:05

De Raad van Commissarissen (RvC) van L1 en de vakbonden zijn niet tot een gezamenlijke oplossing gekomen over de situatie bij de Limburgse omroep. Er komt wel een tweede bestuurder naast Peter Elbers.

De RvC stapt nu alsnog naar de Ondernemingskamer, een speciale afdeling van de rechtbank.

Gesprekken
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), FNV Media en Cultuur en CNV Vakmensen hebben drie keer met de RvC gesproken over het al maanden voortslepende conflict tussen het personeel van de omroep en directeur-bestuurder Peter Elbers. Aanleiding voor de vertrouwensbreuk is dat Elbers volgens het personeel autoritair optreedt en slecht communiceert. Vijf medewerkers, onder wie twee managers, zitten inmiddels enkele weken ziek thuis door het conflict.

Lees ook: Gesprek commissarissen L1 en vakbonden over situatie omroep

Veilig kunnen werken
'Dinsdagavond is een ultieme poging gedaan om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dat is helaas niet gelukt', schrijven de vakbonden en de RvC in een gezamenlijke mededeling. Daarop is besloten dat de RvC alsnog de Ondernemingskamer inschakelt. 'Er moet een structurele oplossing komen die ervoor zorgt dat alle medewerkers weer veilig en met plezier hun werk kunnen doen,' zo laat de RvC weten.

Complexe problematiek
Volgens de RvC, die bestaat uit Raoul Willms van APG, Hans Coppus van OML en CDA-Statenlid Mirjam Depondt, is er sprake van 'complexe problematiek' binnen L1. Daarom vinden ze het belangrijk dat een onafhankelijke partij onderzoek doet naar de ontstane situatie. 'De Ondernemingskamer biedt daartoe de beste waarborgen', heeft de RvC aan het personeel laten weten. De RvC weigert tot nu toe aan te geven aan OR en personeel wat de 'complexe problematiek' inhoudt.

Geen logische stap
Wais Shirbaz, secretaris omroep van de NVJ, vindt het jammer dat er geen gezamenlijke oplossing is gevonden. "We zijn van mening dat de RvC dit ook op een andere manier had kunnen oplossen", zegt hij in een reactie. "Ze kunnen zelfs immers ook een interimmer aanstellen. Ze hebben de Ondernemerskamer niet nodig." Shirbaz noemt de gang naar de rechter dan ook geen logische stap. "Je moet eerst een andere oplossing hebben beproefd. Dat hebben ze nu niet gedaan. We hopen nog steeds dat de RvC zich bedenkt en met ons en het personeel tot een oplossing wil komen."

Verder neemt een onderzoek van de Ondernemerskamer volgens Shirbaz veel tijd in beslag. "Daarnaast levert het veel negatieve publiciteit op", zegt hij.

Tweede bestuurder
De RvC wil verder dat er per direct naast Elbers een tweede bestuurder komt op interim-basis. Dat verzoek wordt gedaan aan de rechter. 'Deze voorlopige maatregel is mede gericht op het brengen van rust in de organisatie en het oplossen van directe problemen', aldus de RvC.

Lees ook: Ondernemingskamer heeft veel macht bij bedrijfsonderzoek L1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen