Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen nieuwe straf voor vernielen monument Nicky

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 10:33

Eric A. (50) krijgt geen nieuwe straf voor het vernielen van het Nicky Verstappen-monument. De man gooide op 5 april 2019 stenen tegen de gedenksteen op de Brunssummerheide.

De Heerlenaar werd in 2007 en 2012 ook al eens gearresteerd voor vernielingen aan het monument.

Lees ook: Verdachte vernieling monument Nicky Verstappen gepakt

Schizofrene stoornis
Eric beweerde in het verleden ook iets te maken te hebben met de dood van Nicky Verstappen, maar dat verhaal deed de rechtbank destijds af als luchtfietserij. De Heerlenaar kampt immers al jaren met psychische klachten en zat meermaals gedwongen in een psychiatrische kliniek, vanwege een schizofrene stoornis en psychoses.

Moordgedachtes
De man krijgt medicatie om zijn stoornis te controleren. "Van die spuit kreeg ik moordgedachtes", blikt Eric terug op april 2019. "Ik was boos vanwege die spuit. Maar ik had niet verwacht dat het monumentje kapot zou gaan als ik er met stenen tegenaan zou gooien." Inmiddels zou het een stuk beter gaan met Eric, die in een begeleid wonen-traject zit.

"Snapt u dat dit zeer verdrietig is voor de ouders van Nicky Verstappen?", hield de rechter hem dinsdag voor. "Jawel, maar er gaan veel kinderen dood. Die hebben geen monument."

Lees ook: Rechtbank veroordeelt Jos Brech tot celstraf van 12,5 jaar

Kwetsbare verdachte
Eric kent vanwege zijn stoornis amper empathie, hetgeen zijn handelen en denken deels zou verklaren. "Het gaat hier om een zeer kwetsbare verdachte, die je dit bijna niet kwalijk kan nemen", zei advocate Sjanneke de Crom dinsdag. "Meneer is al sinds 1994 bekend binnen de geestelijke gezondheidszorg." Justitie eiste om diezelfde reden geen straf, anders dan de drie dagen die Eric al in voorarrest heeft gezeten. Daar ging de rechter in mee.

Nicky Verstappen
Sinds de vernieling van het monument in april 2019 is er het nodige gebeurd in de zaak Nicky Verstappen. Jos Brech werd in november 2020 veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf en ging direct in hoger beroep. De eerste zitting in hoger beroep moet nog volgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen