Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen muziekvraag in online-pubquiz voor doven

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 18:49

Een speciale online-pubquiz vrijdagavond op YouTube, gemaakt in Sint Odiliënberg en bedoeld voor doven en slechthorenden.

Een van de bedenkers is Cas Wolters, oud-deelnemer van Heel Holland Bakt en uitgegroeid tot spreekbuis voor doven- en slechthorenden in Limburg.

Connecties
Het idee van de speciale pubquiz is afkomstig van de vriend van Wolters, Lars Boxelaar. Hij organiseert normaal gesproken buitenspellen voor groepen, maar is door de coronacrisis nu ook gebonden aan de huiskamer. "Omdat we toch iets anders wilden dan de vele andere online quizzen, besloten we er een te maken speciaal voor doven en slechthorenden." De connecties die de bekende bakker heeft opgebouwd hielpen daarin goed mee. "Door mijn werk voor de Stichting 'Limburg hoort zo' heb ik contact kunnen leggen met tolken die graag mee wilden werken aan de quiz."

Video: L1

Overbodig
Boxelaar erkent dat bij veel vragen een tolk overbodig is. Die worden schriftelijk in het scherm gesteld en zijn dus door iedereen te volgen. "De meerwaarde is dat de tolk het gepraat tussendoor van de quizmasters kan uitbeelden. Dat maakt het voor doven en slechthorenden ook gewoon leuker om mee te doen."

Geen muziekronde
Er zijn in totaal 60 vragen, verdeeld over verschillende categorieën. Een muziekvraag zit daar vanwege de doelgroep niet bij. Wel zijn er filmvragen. "Dan laten we een foto zien uit een film en dan moet worden geraden welke film we bedoelen", aldus Boxelaar. Overigens kunnen ook mensen die geen gehoorproblemen hebben meedoen, geeft Wolters aan. "De vragen zijn natuurlijk voor iedereen, maar met de tolk wordt het toch een andere beleving dan bij andere quizzen."

Er hebben zich tot nu 40 teams gemeld, waarvan het overgrote deel uit Limburg.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen