Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen mondkapjesplicht, wel experimenten op lokaal niveau

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 20:20

Er komt geen landelijke verplichting om mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. Wel hebben Veiligheidsregio's de ruimte om te gaan experimenteren met niet-medische mondkapjes in de publieke ruimte.

Dat is de uitkomst van het overleg dat de 25 Veiligheidsregio's woensdag met minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) heeft gevoerd. Voor Limburg zijn zulke experimenten nog niet aan de orde.

Maatwerk
Namens Limburg zaten Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en Emile Roemer, burgemeester van Heerlen en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg aan tafel. De uitkomst van het overleg ligt in de lijn die zijzelf dinsdag al aangaven. Roemer en Scholten zien een landelijke mondkapjesplicht niet zitten, maar kunnen zich wel iets voorstellen bij maatwerk op regionaal niveau.

Lees ook: Limburgse Veiligheidsregio's zien niks in mondkapjesplicht

Gedrag
Tijdens een persconferentie na afloop van het overleg geeft de voorzitter van de Veiligheidsregio’s, oud-burgemeester van Venlo Hubert Bruls, aan dat de Veiligheidsregio's mondkapjes inzetten om te kijken of het dragen ervan invloed kan hebben op het gedrag van mensen. "Je moet het niet alleen over mondkapjes hebben, maar over maatregelen in het algemeen om het gedrag van mensen de goede kant op te krijgen." Bruls doelt daarmee op de anderhalve meter afstand.

Voorlichting
"We zien met name in de Randstad dat jongeren moeite hebben met het houden van die anderhalve meter afstand", zegt Scholten. "Met feesten en fuiven is het moeilijk om afstand te houden." Om jongeren bewust te maken van die anderhalve meter komt er voorlichting, zegt Scholten. "Studentenfeesten moet je gewoon niet doen", vult hij aan.

OMT
Het besluit om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren heeft het kabinet gebaseerd op de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Scholten: "Mondkapjes dragen weinig bij aan het terugdringen van het virus."

Outlet Center
Experimenten met mondkapjes ziet hij in zijn veiligheidsregio nog niet gebeuren. Ook niet bij het Outlet Center in Roermond. "Dan zie ik eerder gebeuren dat we het maximum aantal bezoekers terugschroeven, dan dat mensen daar verplicht een mondkapje moeten dragen", zegt hij. Wat hem betreft is het nog niet aan de orde dat bij het Outlet de bezoekersaantallen omlaag moeten. "We blijven daar natuurlijk wel monitoren op het naleven van de anderhalve meter."

RIVM
Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel tijdens de persconferentie. Minister Van Ark benadrukt dat het houden van anderhalve meter afstand "het meest effectief" is tegen corona.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen