Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen mannen meer benaderd in dna-onderzoek Verstappen

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 15:08

In de zaak Nicky Verstappen worden mannen niet meer actief benaderd om hun dna af te staan. Vooralsnog zit er in deze zaak één verdachte vast; Jos Brech uit Simpelveld.

Er zijn echter nog twee andere sporen gevonden waarvan de eigenaar nog steeds onbekend is. Daardoor blijft er nog veel onduidelijk.

Tissue met sperma
Zo is er ook dna gevonden op een tissue met sperma, vlakbij het levenloze lichaam van Nicky op de Brunssummerheide. Ook op de kleding van Nicky is er een dna-spoor van een andere man aangetroffen. Justitie gaat er echter van uit dat het materiaal van Jos Brech een 'daderspoor' is. Zijn dna is in totaal 21 keer aangetroffen; onder meer op de binnen- en buitenkant van de onderbroek en op het lichaam van de elfjarige jongen uit Heibloem.

Wangslijm afstaan
Tot nu toe hebben 16.500 mannen wangslijm afgestaan. Er waren in totaal 23.000 mannen opgeroepen. 21.500 van hen zijn gevraagd vanwege verwantschapsonderzoek, om via de familielijn te zoeken naar de eigenaar van het dna-spoor op de kleding van Nicky. Daarnaast is 1500 mannen gevraagd om lichaamsmateriaal af te staan voor een één-op-één vergelijking. In die laatste groep zat ook Jos Brech. Hij werkte niet mee, maar kwam alsnog in beeld nadat hij als vermist was opgegeven. Toen stond verre familie van hem wangslijm af en dat leidde tot een honderd procent match.

Niet meer actief
In eerste instantie zijn er 16.000 dna-monsters opgehaald. Daar zijn afgelopen najaar nog 500 monsters aan toegevoegd. Mannen die thuis nog een oproep hebben liggen, kunnen zelf een afspraak met de politie maken om alsnog dna af te staan. Ze worden echter niet meer actief benaderd. "Gezien de stand van het onderzoek is dat niet meer nodig", zegt officier van justitie Fanny Hilhorst, doelend op de match en arrestatie van Jos Brech.

Geen plausibele verklaring
Hilhorst: "De verdachte heeft op dit moment geen plausibele verklaring gegeven voor de aanwezigheid van zijn dna. Bij deze stand van zaken is besloten vooralsnog niet verder te investeren in personen die niet hebben gereageerd op de oproep om vrijwillig dna af te staan."

Lees ook: Rechtbank: Jos Brech blijft in de cel

In juni vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat ze drieduizend mannen actief ging benaderen om alsnog wangslijm af te staan: ze zouden allemaal gebeld worden. Achteraf bleek dat er toen al een honderd procent match was met Jos Brech. Justitie geeft nu toe dat die nieuwe groep nooit benaderd is. "De intentie was toen om nog verder te gaan met dna-afnames, het was de vraag of hij wel zou worden gevonden, gezien het feit dat hij al langere tijd als vermist tijd gesignaleerd stond en we ook niet wisten hoe de verdere verloop van de zaak zou gaan", zegt officier Hilhorst.

L1mburg Centraal
Meer hierover om 17:30 L1VE in L1mburg Centraal

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen