Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Geen mannen meer benaderd in dna-onderzoek Verstappen

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 15:08

In de zaak Nicky Verstappen worden mannen niet meer actief benaderd om hun dna af te staan. Vooralsnog zit er in deze zaak één verdachte vast; Jos Brech uit Simpelveld.

Er zijn echter nog twee andere sporen gevonden waarvan de eigenaar nog steeds onbekend is. Daardoor blijft er nog veel onduidelijk.

Tissue met sperma
Zo is er ook dna gevonden op een tissue met sperma, vlakbij het levenloze lichaam van Nicky op de Brunssummerheide. Ook op de kleding van Nicky is er een dna-spoor van een andere man aangetroffen. Justitie gaat er echter van uit dat het materiaal van Jos Brech een 'daderspoor' is. Zijn dna is in totaal 21 keer aangetroffen; onder meer op de binnen- en buitenkant van de onderbroek en op het lichaam van de elfjarige jongen uit Heibloem.

Wangslijm afstaan
Tot nu toe hebben 16.500 mannen wangslijm afgestaan. Er waren in totaal 23.000 mannen opgeroepen. 21.500 van hen zijn gevraagd vanwege verwantschapsonderzoek, om via de familielijn te zoeken naar de eigenaar van het dna-spoor op de kleding van Nicky. Daarnaast is 1500 mannen gevraagd om lichaamsmateriaal af te staan voor een één-op-één vergelijking. In die laatste groep zat ook Jos Brech. Hij werkte niet mee, maar kwam alsnog in beeld nadat hij als vermist was opgegeven. Toen stond verre familie van hem wangslijm af en dat leidde tot een honderd procent match.

Niet meer actief
In eerste instantie zijn er 16.000 dna-monsters opgehaald. Daar zijn afgelopen najaar nog 500 monsters aan toegevoegd. Mannen die thuis nog een oproep hebben liggen, kunnen zelf een afspraak met de politie maken om alsnog dna af te staan. Ze worden echter niet meer actief benaderd. "Gezien de stand van het onderzoek is dat niet meer nodig", zegt officier van justitie Fanny Hilhorst, doelend op de match en arrestatie van Jos Brech.

Geen plausibele verklaring
Hilhorst: "De verdachte heeft op dit moment geen plausibele verklaring gegeven voor de aanwezigheid van zijn dna. Bij deze stand van zaken is besloten vooralsnog niet verder te investeren in personen die niet hebben gereageerd op de oproep om vrijwillig dna af te staan."

Lees ook: Rechtbank: Jos Brech blijft in de cel

In juni vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat ze drieduizend mannen actief ging benaderen om alsnog wangslijm af te staan: ze zouden allemaal gebeld worden. Achteraf bleek dat er toen al een honderd procent match was met Jos Brech. Justitie geeft nu toe dat die nieuwe groep nooit benaderd is. "De intentie was toen om nog verder te gaan met dna-afnames, het was de vraag of hij wel zou worden gevonden, gezien het feit dat hij al langere tijd als vermist tijd gesignaleerd stond en we ook niet wisten hoe de verdere verloop van de zaak zou gaan", zegt officier Hilhorst.

L1mburg Centraal
Meer hierover om 17:30 L1VE in L1mburg Centraal

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen