Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen mannen meer benaderd in dna-onderzoek Verstappen

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 15:08

In de zaak Nicky Verstappen worden mannen niet meer actief benaderd om hun dna af te staan. Vooralsnog zit er in deze zaak één verdachte vast; Jos Brech uit Simpelveld.

Er zijn echter nog twee andere sporen gevonden waarvan de eigenaar nog steeds onbekend is. Daardoor blijft er nog veel onduidelijk.

Tissue met sperma
Zo is er ook dna gevonden op een tissue met sperma, vlakbij het levenloze lichaam van Nicky op de Brunssummerheide. Ook op de kleding van Nicky is er een dna-spoor van een andere man aangetroffen. Justitie gaat er echter van uit dat het materiaal van Jos Brech een 'daderspoor' is. Zijn dna is in totaal 21 keer aangetroffen; onder meer op de binnen- en buitenkant van de onderbroek en op het lichaam van de elfjarige jongen uit Heibloem.

Wangslijm afstaan
Tot nu toe hebben 16.500 mannen wangslijm afgestaan. Er waren in totaal 23.000 mannen opgeroepen. 21.500 van hen zijn gevraagd vanwege verwantschapsonderzoek, om via de familielijn te zoeken naar de eigenaar van het dna-spoor op de kleding van Nicky. Daarnaast is 1500 mannen gevraagd om lichaamsmateriaal af te staan voor een één-op-één vergelijking. In die laatste groep zat ook Jos Brech. Hij werkte niet mee, maar kwam alsnog in beeld nadat hij als vermist was opgegeven. Toen stond verre familie van hem wangslijm af en dat leidde tot een honderd procent match.

Niet meer actief
In eerste instantie zijn er 16.000 dna-monsters opgehaald. Daar zijn afgelopen najaar nog 500 monsters aan toegevoegd. Mannen die thuis nog een oproep hebben liggen, kunnen zelf een afspraak met de politie maken om alsnog dna af te staan. Ze worden echter niet meer actief benaderd. "Gezien de stand van het onderzoek is dat niet meer nodig", zegt officier van justitie Fanny Hilhorst, doelend op de match en arrestatie van Jos Brech.

Geen plausibele verklaring
Hilhorst: "De verdachte heeft op dit moment geen plausibele verklaring gegeven voor de aanwezigheid van zijn dna. Bij deze stand van zaken is besloten vooralsnog niet verder te investeren in personen die niet hebben gereageerd op de oproep om vrijwillig dna af te staan."

Lees ook: Rechtbank: Jos Brech blijft in de cel

In juni vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie bekend dat ze drieduizend mannen actief ging benaderen om alsnog wangslijm af te staan: ze zouden allemaal gebeld worden. Achteraf bleek dat er toen al een honderd procent match was met Jos Brech. Justitie geeft nu toe dat die nieuwe groep nooit benaderd is. "De intentie was toen om nog verder te gaan met dna-afnames, het was de vraag of hij wel zou worden gevonden, gezien het feit dat hij al langere tijd als vermist tijd gesignaleerd stond en we ook niet wisten hoe de verdere verloop van de zaak zou gaan", zegt officier Hilhorst.

L1mburg Centraal
Meer hierover om 17:30 L1VE in L1mburg Centraal

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen