Wandelaars die deze zomer willen meelopen met de 104e Vierdaagse in Nijmegen hoeven voor het eerst in vele jaren niet te loten voor een startbewijs, als het evenement doorgaat.
Nadat de inschrijving op vrijdag 27 maart is gesloten, bleek dat het definitieve aantal inschrijvingen de limiet niet heeft overschreden. Er hoeft daarom geen loting plaats te vinden, laat de organisatie op hun eigen website weten.
Afzeggingen
In eerste instantie kwamen er wel meer aanvragen binnen voor de 49.000 startkaarten die beschikbaar zijn. Maar omdat er de laatste maand veel afzeggingen zijn binnengekomen, is het aantal definitieve inschrijvingen onder het maximum gedaald. "Alle deelnemers die nog niet verzekerd waren van deelname krijgen persoonlijk bericht", aldus de organisatie.
Onduidelijkheid
Het is nog niet duidelijk of het massale wandelevenement in de derde week van juli door kan gaan. Vooralsnog zijn alle groepsevenementen tot 1 juni verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mensen wordt gevraagd alleen naar buiten te gaan voor een ommetje en verder zo veel mogelijk thuis te blijven. Het is daardoor praktisch onmogelijk om voldoende kilometers te maken voor de noodzakelijke training.
Lees ook: Nijmeegse Vierdaagse wacht nog met besluit over afgelasten
Regels aangepast
Inmiddels heeft de organisatie wel al veel afmeldingen binnen. Daarom heeft het noodgedwongen de eigen regels aan moeten passen. Normaal gesproken zou een deelnemer zijn aanmelding voor 17 april kunnen annuleren en zou hij het inschrijfgeld, met aftrek van de administratiekosten, terug kunnen krijgen. De organisatie is daar inmiddels mee gestopt.
"Op dit momenten worden geen annuleringen meer verwerkt totdat duidelijk is welk deel van het inschrijfgeld we terug kunnen betalen bij afgelasting van de Vierdaagse", staat er op de site te lezen.
Eind april
De organisatie hoopt eind april duidelijkheid te kunnen geven over het doorgaan van het evenement. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen moet uiterlijk op 1 mei een vergunning afgeven voor de Vierdaagse in zijn gemeente. Hij zei eerder deze week dat hij ook pas rond die datum de knoop wil doorhakken, als er dan nog geen duidelijkheid is.
Wisselende reacties
Uit honderden reacties op sociale media blijkt dat een deel van de wandelaars die houding toejuicht. Anderen zijn juist ontevreden dat ze nu wel 100 euro inschrijfgeld moeten betalen, terwijl ze niet weten of ze dat bedrag terugkrijgen als de Vierdaagse niet doorgaat.
In gevaar
"De financiële gevolgen van een afgelasting brengen Vierdaagsen in de jaren hierna ook in gevaar. Dat wordt nu allemaal uitgezocht", liet een woordvoerster van de organisatie eerder al weten. "We hebben regelmatig contact met andere hele grote zomerevenementen als Lowlands, Pinkpop en Sail Amsterdam. Die hebben vergelijkbare problemen."