Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen Limburgse bloemen meer met Pasen voor de paus

Geplaatst opdonderdag 27 januari 2022 - 11:51

De bloemenzee uit Nederland ontbreekt na 35 jaar op het Sint-Pietersplein in Rome tijdens de pauselijke zegen Urbi et Orbi met Pasen. Hoofdarrangeur en projectleider Paul Deckers uit Posterholt krijgt niet meer voldoende sponsoren bij elkaar.

De beroemde pauselijke woorden 'Bedankt voor de bloemen' zullen daarom vanaf dit jaar niet meer klinken. "Het is verschrikkelijk jammer", zegt de bloemist donderdag op L1 Radio, die sinds 1988 betrokken was bij de bloemschikking op het plein.

Coronapandemie de boosdoener
Verder was hij sinds 2015 ook verantwoordelijk organisatie en realisatie ervan. Het coronavirus gooit roet in het eten. Volgens Deckers haakten sponsoren af voor de financiering van de bloemenpracht.

"In 2019 gingen we al op zoek naar nieuwe financiers. Aanvankelijk lukte dat, maar door de coronapandemie konden we de afgelopen twee jaar onze bloemenpracht niet realiseren. Nu hebben de sponsoren besloten dat het niet meer in hun marketingbudget past."

Lees ook: Toch Limburgse bloemen voor Rome met Pasen

Nederlandse promotie
Deckers baalt van het gedwongen besluit, maar is bovenal trots dat hij met zijn bloemen Nederland op de kaart heeft gezet. "Sinds 1986 hadden we daar een platform voor de Nederlandse sierteelt. Daarom is het zo zuur. Maar ik denk vooral aan hoe mooi het was om daar te werken. Het is verschrikkelijk jammer, maar op een bepaald moment moet je realistisch zijn. Het plein is al twee keer leeg geweest. We wennen er wel aan, al had ik dit jaar echt willen knallen."

Video: L1

Pauselijke onderscheiding
De bloemist kreeg in 2015 voor zijn werk op het Sint-Pietersplein een pauselijke onderscheiding van Paus Franciscus. "Dat was de bekroning op mijn werk." Deckers benadrukt dat hij het niet kon realiseren zonder zijn team, kwekers, andere betrokken partijen en voorgangers natuurlijk. Het project is in 1985 gestart door de gebroeders Van der Voort. "Op hun sterfbed zeiden ze tegen mij: 'ik snap niet dat je het ieder jaar weer voor elkaar krijgt'. Het is mooi wat we met z'n allen voor elkaar hebben gekregen."

Andere plannen
Komt er iets in de plaats voor de bloemenzee? Of blijft het Vaticaan leeg tijdens Pasen? "Ik weet het echt niet", erkent Deckers. "Het is helaas niet meer mijn verantwoordelijkheid."

Lees ook: Posterholtse arrangeur: 'Weer geen bloemen voor paus'

Reactie uit Vaticaan
Deckers heeft woensdagavond de mensen waarmee hij aan dit project werkte geïnformeerd, hoewel het merendeel al min of meer op de hoogte was. "Tientallen kwekers deden al die jaren mee. Rozenkwekers, bomenkwekers, bollenmannen met narcissen, hyacinten, blauwe druiven en tulpen, noem maar op. We hadden dertig medewerkers die in één dag het Sint-Pietersplein omtoverden. Het transport met de gekoelde wagens, alles is voorbij." Talloze reacties kreeg hij. Heeft Deckers ook al iets gehoord vanuit het Vaticaan? "Nee, nog niet. Maar 35 jaar 'Bedankt voor de bloemen' horen is veel waard."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen