Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen levenslang, maar 17 jaar cel voor doden Andy de Heus

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2020 - 15:01

Geen levenslange celstraf, maar zeventien jaar in de gevangenis. Dat is wat de rechter betreft een passende straf voor Ronnie S. (52). Hij schoot in december 2012 zijn vriend en aangetrouwd familielid Andy de Heus dood.

De twee hadden een drugsconflict dat dus eindigde in de dood. Justitie eiste twee weken geleden levenslang.

Lees ook: Levenslang geëist voor moord op Andy de Heus

Partners in crime
Volgens verschillende verklaringen, onder meer van Ronnie zelf, zaten Andy en hij samen in de hennephandel. Ze runden verschillende plantages. Waarover er precies een conflict ontstond is nog altijd niet helemaal duidelijk; sommige betrokkenen zeggen dat Andy zijn vriend buitenspel wilde zetten, anderen zeggen weer dat de een de ander wilde bestelen.

Huisje 153
Ronnie claimt dat een ruzie over een plantage in vakantiehuisje 153 op park Porta Isola in Stevensweert tot de fatale schoten leidde. Volgens de Sittardse drugshandelaar was het nooit zijn bedoeling Andy dood te schieten. In het heetst van de strijd gebeurde dat wel. Justitie denkt te kunnen bewijzen dat Ronnie zijn slachtoffer bewust naar het huisje lokte om hem te vermoorden.

Lees ook: 'Prijs gezet op hoofd van moordverdachte Ronnie S.'

Voorbedachte rade
Donderdagmiddag in de rechtbank kon je een speld horen vallen toen de rechter uitspraak deed. Nabestaanden van Andy hoorden de rechter zeggen dat hij moord, dus voorbedachten rade, niet bewezen acht. Doodslag wel. "U heeft maar liefst vijfmaal op hem geschoten", zei de rechter. "Door u liegen en zwijgen hebben zijn nabestaanden jarenlang in onzekerheid gezeten."

"U heeft niet alleen zijn leven genomen, maar ook zijn nabestaanden beroofd van een dierbare. Zijn kinderen de kans ontnomen hun vader te leren kennen en met hem op te groeien." De rechter neemt het Ronnie ook kwalijk dat hij anderen de schuld in de schoenen wilde schuiven.

Lijkt een executie
Volgens de rechter lijkt het erop dat Ronnie zijn verklaring heeft aangepast op het dossier. "Het leek een executie." Het ontbreekt echter aan hard bewijs om moord te bewijzen. "We zijn geschokt door uw weinig berouwvolle houding. Uw emotie op zitting komt geveinsd over en lijkt betrekking te hebben op uw eigen vooruitzichten."

Geen levenslang
De laatste levenslange celstraf in Limburg werd op 23 januari 2018 opgelegd. Toen kreeg Jurandy T. de maximale straf voor het liquideren van Sven Prins in Brunssum. Net als in de zaak tegen Ronnie was toen Leonard Geuns de officier van justitie. Opvallend genoeg eiste hij toen geen levenslang, maar legde de rechtbank in Maastricht deze straf wél op. Nu was het dus andersom.

Ronnie opgelucht
Na het horen van zijn vonnis was Ronnie duidelijk opgelucht, iets dat later werd bevestigd door zijn advocaat Peer Szymkowiak. "Maar toch is het een dubbel gevoel. Voor een doodslag is dit een hoge straf", zei Szymkowiak.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen