Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen lagere overstromingsnorm bij aanleg dijken langs Maas'

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 14:00

Deltacommissaris Peter Glas vindt dat niet getornd moet worden aan het beschermingsniveau voor Limburg tegen hoog water.

In een advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) stelt Glas voor om de norm ongemoeid te laten waarbij wordt uitgegaan van een overstroming van één keer in de honderd jaar.

Video L1

Normverlaging
De hoogte van de nieuwe of versterkte dijken moet dat als uitgangspunt blijven hebben. Normverlaging vindt hij ongewenst. Het advies gaat ook naar de stuurgroep die zich met de Maasbeveiliging bezig houdt. Volgens de deltacommissaris die gaat over de nationale aanpak van hoog water, verdient Limburg net als de rest van Nederland een goede bescherming tegen overstromingen.

Maatwerk
Hij noemt het wel belangrijk dat waar nodig maatwerk wordt geleverd. Waterschap, gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat moeten er in overleg met bewoners ervoor zorgen dat de impact van de dijken langs de Maas zo gering mogelijk is. En dat er slimme en innovatieve oplossingen worden gezocht om ze zo goed mogelijk in te passen.

Lage dijken
"Maar vanuit het algemeen belang in Limburg en ook met het oog op de klimaatverandering is het belangrijk dat we de normen handhaven op het huidige niveau en geen status aparte voor Limburg creëren", zo concludeert Deltacommissaris Peter Glas. Daarmee zit hij op de lijn van het Waterschap Limburg. Die deed in februari in een brief aan Glas de oproep vast te houden aan de in 2017 vastgestelde norm. Lagere dijken zouden vaker tot overstromingen leiden en tot honderden miljoenen euro’s schade, aldus het Waterschap.

Brief
De brief was een reactie op het gevoel bij het Waterschap dat de provincie (gedeeltelijk) terug wilde naar een beschermingsniveau waarbij werd uitgegaan van een overstroming één keer in de dertig jaar. In opdracht van de provincie kwam hoogleraar waterveiligheid Matthias Kok begin 2020 met een rapport dat bij 22 van de 45 dijktrajecten in Limburg een lagere norm kan worden overwogen vanwege een kleiner risico op overstroming. Voordelen van lagere dijken zouden zijn dat ze goedkoper zijn, minder impact hebben op het landschap en op meer draagvlak onder burgers kunnen rekenen.

Advies
Voormalig gedeputeerde Carla Brugman stelde wel steeds dat voor de provincie veiligheid voorop blijft staat, dat er geen knoop was doorgehakt en dat het advies van de Deltacommissaris wordt afgewacht. En dat is er nu dus. In zijn advies ontkent de Deltacommissaris ook de vermeende voordelen van een lagere norm.

Ingrijpen
Volgens hem betekenen die niet dat de dijken aanzienlijk minder zullen ingrijpen in het Limburgse landschap of dat daarmee veel kosten zullen worden bespaard. Bij zijn oordeel speelt ook het oordeel van de twee betrokken Limburgse Veiligheidsregio’s een belangrijke rol, aldus Deltacommissaris Glas. "Zij hebben aangegeven dat het bij een verlaging van de norm zeer moeilijk is te voldoen aan de dan geldende hogere eisen voor evacuatie van de bewoners", zo laat hij weten.

Ook zouden er minder mogelijkheden voor (economische) ontwikkelingen zijn achter de dijken als ze lager worden. Het advies van de Deltacommissaris is een bouwsteen voor de wettelijke evaluatie van de waterveiligheidsnormen in Nederland in 2024.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen