Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen klopjacht op appende fietsers in Limburg

Geplaatst opzondag 30 juni 2019 - 6:00

Fietsers die in Limburg vanaf maandag met een mobieltje in de hand op de pedalen staan, hoeven niet bang te zijn dat ze in een politiefuik terechtkomen voor een grote controle-actie.

De politie heeft al laten weten niet actief te gaan handhaven op het appverbod. Als agenten een fietser toevallig met zijn of haar telefoon bezig zien, kunnen ze die natuurlijk wel even aan de kant zetten. En een fikse boete uitdelen.

Maar wat houdt de nieuwe regel precies in? Dit is wat je moet weten:

Waarom dit verbod?
In 2002 werd het bestuurders van motorvoertuigen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Met de nieuwe regels wordt het verbod voor het rijden met een telefoon of tablet aangescherpt en gaat dit ook gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. Als mensen geen telefoon of tablet meer gebruiken in het verkeer, dan gebeuren er minder ongelukken en wordt het verkeer veiliger, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De drukte op fietspaden is een van de redenen om de regels ook te laten gelden voor fietsers. Verder zijn de snelheidsverschillen toegenomen, bijvoorbeeld door de opkomst van de elektrische fiets.

Mag ik nog wel wat vasthouden op de fiets?
Het enige wat je nog mag vasthouden tijdens het fietsen, is dus je stuur. Voorheen mocht alleen een mobiele telefoon niet gebruikt worden in het verkeer. Dit wordt uitgebreid naar 'mobiel elektronisch apparaat'. Daarmee vallen ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie onder het verbod.

Video: L1

En wat nou als ik stilsta?
Voor het stoplicht mag je gewoon je telefoon gebruiken, want je staat stil. 'Je bent dan niet aan het rijden. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden. Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file', aldus de website van de Rijksoverheid daarkunjemeethuiskomen.nl.

Dus wil je een appje sturen? Stap even af, want volgens de website van de Rijksoverheid krijgen fietsers die met een telefoon in de hand rijden per 1 juli een boete van 95 euro, exclusief administratiekosten. De boete van 95 euro geldt overigens voor fietsers vanaf 16 jaar. Voor kinderen tot 16 jaar wordt dit bedrag gehalveerd.

Wie gaat controleren of fietsers deze regel naleven?
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren gaan vanaf 1 juli het verbod handhaven. Dit betekent dat alle agenten als onderdeel van hun dagelijks werk kijken of onder andere fietsers zich aan de nieuwe regels houden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er vanaf 1 juli ook direct bekeuringen kunnen worden uitgedeeld, er worden geen waarschuwingen meer uitgedeeld.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen