Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen klopjacht op appende fietsers in Limburg

Geplaatst opzondag 30 juni 2019 - 6:00

Fietsers die in Limburg vanaf maandag met een mobieltje in de hand op de pedalen staan, hoeven niet bang te zijn dat ze in een politiefuik terechtkomen voor een grote controle-actie.

De politie heeft al laten weten niet actief te gaan handhaven op het appverbod. Als agenten een fietser toevallig met zijn of haar telefoon bezig zien, kunnen ze die natuurlijk wel even aan de kant zetten. En een fikse boete uitdelen.

Maar wat houdt de nieuwe regel precies in? Dit is wat je moet weten:

Waarom dit verbod?
In 2002 werd het bestuurders van motorvoertuigen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Met de nieuwe regels wordt het verbod voor het rijden met een telefoon of tablet aangescherpt en gaat dit ook gelden voor fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. Als mensen geen telefoon of tablet meer gebruiken in het verkeer, dan gebeuren er minder ongelukken en wordt het verkeer veiliger, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De drukte op fietspaden is een van de redenen om de regels ook te laten gelden voor fietsers. Verder zijn de snelheidsverschillen toegenomen, bijvoorbeeld door de opkomst van de elektrische fiets.

Mag ik nog wel wat vasthouden op de fiets?
Het enige wat je nog mag vasthouden tijdens het fietsen, is dus je stuur. Voorheen mocht alleen een mobiele telefoon niet gebruikt worden in het verkeer. Dit wordt uitgebreid naar 'mobiel elektronisch apparaat'. Daarmee vallen ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie onder het verbod.

Video: L1

En wat nou als ik stilsta?
Voor het stoplicht mag je gewoon je telefoon gebruiken, want je staat stil. 'Je bent dan niet aan het rijden. Maar zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden. Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file', aldus de website van de Rijksoverheid daarkunjemeethuiskomen.nl.

Dus wil je een appje sturen? Stap even af, want volgens de website van de Rijksoverheid krijgen fietsers die met een telefoon in de hand rijden per 1 juli een boete van 95 euro, exclusief administratiekosten. De boete van 95 euro geldt overigens voor fietsers vanaf 16 jaar. Voor kinderen tot 16 jaar wordt dit bedrag gehalveerd.

Wie gaat controleren of fietsers deze regel naleven?
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren gaan vanaf 1 juli het verbod handhaven. Dit betekent dat alle agenten als onderdeel van hun dagelijks werk kijken of onder andere fietsers zich aan de nieuwe regels houden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er vanaf 1 juli ook direct bekeuringen kunnen worden uitgedeeld, er worden geen waarschuwingen meer uitgedeeld.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen