Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen kermis maar drive-in voor kermisexploitanten uit Echt

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 18:11

Kermisfamilie Stroucken uit Echt is een aardbeien drive-in in haar woonplaats begonnen. Op deze manier willen de exploitanten tijdens de coronacrisis toch nog geld verdienen om het hoofd boven water te houden.

In Nederland zullen tot september geen kermissen plaatsvinden, zo maakte premier Rutte onlangs bekend. Dat besluit is een zware klap voor de kermisexploitanten. Zij moeten tussen maart en oktober omzet draaien voor het hele jaar.

Aardbeien met chocolade
Door het kabinetsbesluit hebben ook de broers Stroucken uit Echt de komende maanden geen inkomsten. Bert Stroucken staat normaal gesproken met zijn bungeejump attractie op kermissen. Maar om dit jaar het hoofd financieel boven water te houden, moest hij creatief zijn en is hij onlangs met zijn broer een drive-in begonnen in zijn woonplaats Echt. "We hebben aardbeien en banaan met chocolade, smoothies en wafels", zegt Stroucken.

File
De keuze om een drive in te beginnen was snel gemaakt. "We hebben ook overwogen om een bezorgservice te beginnen", aldus de kermisexploitant. "Maar we dachten dat er meer behoefte aan een drive-in was. Mensen willen eens naar buiten." En dat blijkt. Vrijdagmiddag ontstaat al een kleine file op het industrieterrein in Echt. “Zo zijn we er toch even uit”, zegt een bezoeker. "Dan hoeven de kinderen niet de hele tijd naar de muren thuis te kijken."

Overleven
Voor de bezoekers is het dus een uitstapje. Voor de kermisfamilie is de drive-in pure noodzaak. Eerder dit jaar luidde de branchevereniging van kermisexploitanten al de noodklok. Door de coronacrisis zouden veel exploitanten omvallen. De toekomst van de kermis zou zelfs op het spel staan.

Lees ook: Kermisexploitanten luiden noodklok

Noodfonds
Nu er tot september geen kermissen meer mogen plaatsvinden, pleiten de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK en de Nederlandse Kermisbond voor een noodfonds. In een brief aan het kabinet schrijven ze 'het gevoel te hebben dat de branche op geen enkele manier serieus genomen wordt en zijn de gevolgen van de bijna 1000 ondernemers en ruim 4000 attracties desastreus'.

Nieuwe hoop
En dat onderschrijft ook Bert Stroucken. "Ik heb berekend dat mijn maandelijkse kosten zo'n 4000 euro bedragen", verklaart Stroucken. "Die krijg ik niet betaald met de regelingen van het Rijk." De eerste dagen van zijn drive-in hebben hem weer hoop gegeven. "Bij onze opening stond er een lange file", zegt hij met een lach op zijn gezicht. Of de drive-in net zoveel gaat opleveren als de kermissen, dat weet Stroucken niet. "We hebben een vergunning voor vijf maanden. We zullen dan zien. Maar we hebben in ieder geval inkomsten."

Ook de gemeente Echt-Susteren zag de problemen van de kermisfamilie. Binnen enkele dagen werd de benodigde vergunningen geregeld en kon de drive-in open.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen