Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Geen inhaaldagen Nedcar, BMW schroeft aantallen terug

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 14:06

De inhaalzaterdagen bij autofabriek Nedcar zijn van de baan.

Volgens vakbond FNV komt dat omdat BMW de productie-aantallen voor de fabriek in Born naar beneden heeft bijgesteld.

Diesels
Naar verluidt is BMW gestopt met de bouw van diesel-auto's bij Nedcar. De Duitse autofabrikant laat bij VDL Nedcar drie soorten Mini en de BMX X1 maken. De Mini Countryman, de Mini Cabrio en de X1 hebben allemaal dieselmotoren in hun gamma, maar om hoeveel auto's het precies gaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder bevestigt het verhaal van FNV, maar kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor Nedcar.

Inhaalzaterdagen
Nedcar had voor deze maand vier extra zaterdagmiddagen ingepland, om de achterstand in de productie die dit jaar was ontstaan in te halen. Volgens de fabriek is die achterstand ontstaan door stakingen en vakanties. Het personeel zelf zegt dat ook problemen op de productielijn ervoor hebben gezorgd dat Nedcar achterloopt in het aantal auto's dat dit jaar gemaakt moet worden.

Stakingen
Vanwege het cao-conflict in de metaalsector hebben de vakbonden stakingen afgeroepen op de inhaalzaterdagen. Het terugtrekken van de dieselmodellen werd donderdag duidelijk, toen nieuwe stakers zich wilden gaan inschrijven bij de bond. Bij de eerste inhaalzaterdag vorig week werd ook gestaakt. Toch kwamen er toen voldoende medewerkers naar de fabriek om de productie op te starten, al waren niet alle lijnen volledig bezet.

Lees ook: Geen volle bezetting op eerste inhaalzaterdag Nedcar

Halve verhaal
Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV kreeg vrijdagmorgen te horen dat de weekenddiensten van de baan zijn. "Het aantal auto’s is naar beneden bijgesteld door BMW. Dat kreeg ik als reden te horen. Maar dat is volgens mij maar het halve verhaal", aldus Wijers. "Ik denk dat ook de arbeidstijden meespeelden. De medewerkers maakten veel te veel uren en VDL was bang mot te krijgen met de arbeidsinspectie."

Werkgelegenheid
Het bijstellen van de productie kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Maar dat is volgens Wijers niet de schuld van de vakbonden. "BMW heeft al eerder aangegeven dat ze volgend jaar minder auto’s in Born gaan bouwen. Dat is niet onze schuld."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen