Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Geen inhaaldagen Nedcar, BMW schroeft aantallen terug

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 14:06

De inhaalzaterdagen bij autofabriek Nedcar zijn van de baan.

Volgens vakbond FNV komt dat omdat BMW de productie-aantallen voor de fabriek in Born naar beneden heeft bijgesteld.

Diesels
Naar verluidt is BMW gestopt met de bouw van diesel-auto's bij Nedcar. De Duitse autofabrikant laat bij VDL Nedcar drie soorten Mini en de BMX X1 maken. De Mini Countryman, de Mini Cabrio en de X1 hebben allemaal dieselmotoren in hun gamma, maar om hoeveel auto's het precies gaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder bevestigt het verhaal van FNV, maar kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor Nedcar.

Inhaalzaterdagen
Nedcar had voor deze maand vier extra zaterdagmiddagen ingepland, om de achterstand in de productie die dit jaar was ontstaan in te halen. Volgens de fabriek is die achterstand ontstaan door stakingen en vakanties. Het personeel zelf zegt dat ook problemen op de productielijn ervoor hebben gezorgd dat Nedcar achterloopt in het aantal auto's dat dit jaar gemaakt moet worden.

Stakingen
Vanwege het cao-conflict in de metaalsector hebben de vakbonden stakingen afgeroepen op de inhaalzaterdagen. Het terugtrekken van de dieselmodellen werd donderdag duidelijk, toen nieuwe stakers zich wilden gaan inschrijven bij de bond. Bij de eerste inhaalzaterdag vorig week werd ook gestaakt. Toch kwamen er toen voldoende medewerkers naar de fabriek om de productie op te starten, al waren niet alle lijnen volledig bezet.

Lees ook: Geen volle bezetting op eerste inhaalzaterdag Nedcar

Halve verhaal
Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV kreeg vrijdagmorgen te horen dat de weekenddiensten van de baan zijn. "Het aantal auto’s is naar beneden bijgesteld door BMW. Dat kreeg ik als reden te horen. Maar dat is volgens mij maar het halve verhaal", aldus Wijers. "Ik denk dat ook de arbeidstijden meespeelden. De medewerkers maakten veel te veel uren en VDL was bang mot te krijgen met de arbeidsinspectie."

Werkgelegenheid
Het bijstellen van de productie kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Maar dat is volgens Wijers niet de schuld van de vakbonden. "BMW heeft al eerder aangegeven dat ze volgend jaar minder auto’s in Born gaan bouwen. Dat is niet onze schuld."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen