Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Geen inhaaldagen Nedcar, BMW schroeft aantallen terug

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 14:06

De inhaalzaterdagen bij autofabriek Nedcar zijn van de baan.

Volgens vakbond FNV komt dat omdat BMW de productie-aantallen voor de fabriek in Born naar beneden heeft bijgesteld.

Diesels
Naar verluidt is BMW gestopt met de bouw van diesel-auto's bij Nedcar. De Duitse autofabrikant laat bij VDL Nedcar drie soorten Mini en de BMX X1 maken. De Mini Countryman, de Mini Cabrio en de X1 hebben allemaal dieselmotoren in hun gamma, maar om hoeveel auto's het precies gaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder bevestigt het verhaal van FNV, maar kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor Nedcar.

Inhaalzaterdagen
Nedcar had voor deze maand vier extra zaterdagmiddagen ingepland, om de achterstand in de productie die dit jaar was ontstaan in te halen. Volgens de fabriek is die achterstand ontstaan door stakingen en vakanties. Het personeel zelf zegt dat ook problemen op de productielijn ervoor hebben gezorgd dat Nedcar achterloopt in het aantal auto's dat dit jaar gemaakt moet worden.

Stakingen
Vanwege het cao-conflict in de metaalsector hebben de vakbonden stakingen afgeroepen op de inhaalzaterdagen. Het terugtrekken van de dieselmodellen werd donderdag duidelijk, toen nieuwe stakers zich wilden gaan inschrijven bij de bond. Bij de eerste inhaalzaterdag vorig week werd ook gestaakt. Toch kwamen er toen voldoende medewerkers naar de fabriek om de productie op te starten, al waren niet alle lijnen volledig bezet.

Lees ook: Geen volle bezetting op eerste inhaalzaterdag Nedcar

Halve verhaal
Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV kreeg vrijdagmorgen te horen dat de weekenddiensten van de baan zijn. "Het aantal auto’s is naar beneden bijgesteld door BMW. Dat kreeg ik als reden te horen. Maar dat is volgens mij maar het halve verhaal", aldus Wijers. "Ik denk dat ook de arbeidstijden meespeelden. De medewerkers maakten veel te veel uren en VDL was bang mot te krijgen met de arbeidsinspectie."

Werkgelegenheid
Het bijstellen van de productie kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Maar dat is volgens Wijers niet de schuld van de vakbonden. "BMW heeft al eerder aangegeven dat ze volgend jaar minder auto’s in Born gaan bouwen. Dat is niet onze schuld."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen