Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen inhaaldagen Nedcar, BMW schroeft aantallen terug

Geplaatst opvrijdag 14 september 2018 - 14:06

De inhaalzaterdagen bij autofabriek Nedcar zijn van de baan.

Volgens vakbond FNV komt dat omdat BMW de productie-aantallen voor de fabriek in Born naar beneden heeft bijgesteld.

Diesels
Naar verluidt is BMW gestopt met de bouw van diesel-auto's bij Nedcar. De Duitse autofabrikant laat bij VDL Nedcar drie soorten Mini en de BMX X1 maken. De Mini Countryman, de Mini Cabrio en de X1 hebben allemaal dieselmotoren in hun gamma, maar om hoeveel auto's het precies gaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder bevestigt het verhaal van FNV, maar kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor Nedcar.

Inhaalzaterdagen
Nedcar had voor deze maand vier extra zaterdagmiddagen ingepland, om de achterstand in de productie die dit jaar was ontstaan in te halen. Volgens de fabriek is die achterstand ontstaan door stakingen en vakanties. Het personeel zelf zegt dat ook problemen op de productielijn ervoor hebben gezorgd dat Nedcar achterloopt in het aantal auto's dat dit jaar gemaakt moet worden.

Stakingen
Vanwege het cao-conflict in de metaalsector hebben de vakbonden stakingen afgeroepen op de inhaalzaterdagen. Het terugtrekken van de dieselmodellen werd donderdag duidelijk, toen nieuwe stakers zich wilden gaan inschrijven bij de bond. Bij de eerste inhaalzaterdag vorig week werd ook gestaakt. Toch kwamen er toen voldoende medewerkers naar de fabriek om de productie op te starten, al waren niet alle lijnen volledig bezet.

Lees ook: Geen volle bezetting op eerste inhaalzaterdag Nedcar

Halve verhaal
Vakbondsbestuurder Hans Wijers van FNV kreeg vrijdagmorgen te horen dat de weekenddiensten van de baan zijn. "Het aantal auto’s is naar beneden bijgesteld door BMW. Dat kreeg ik als reden te horen. Maar dat is volgens mij maar het halve verhaal", aldus Wijers. "Ik denk dat ook de arbeidstijden meespeelden. De medewerkers maakten veel te veel uren en VDL was bang mot te krijgen met de arbeidsinspectie."

Werkgelegenheid
Het bijstellen van de productie kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Maar dat is volgens Wijers niet de schuld van de vakbonden. "BMW heeft al eerder aangegeven dat ze volgend jaar minder auto’s in Born gaan bouwen. Dat is niet onze schuld."

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen