Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen Huibregtsenprijs voor UM-hoogleraar

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 23:00

Het werk van hoogleraar aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck voor de totstandkoming van het nationaal preventieakkoord heeft hem niet de Huibregtsenprijs opgeleverd.

Carla Hollak gaat met haar onderzoeksproject 'Medicijn voor de maatschappij' namelijk met de prijs aan de haal, zo bleek maandagavond bij de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

Goedkoper
Het onderzoek van Hollak spitst zich toe op de bereiding van medicijnen in de ziekenhuisapotheek, wat in sommige gevallen stukken goedkoper is dan inkoop bij de farmaceutische industrie.

Vernieuwend onderzoek met maatschappelijke relevantie
De prijs wordt ieder jaar uitgedeeld aan een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. Van Schayck, die verbonden is aan het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+, was één van de zes genomineerden.

Preventieakkoord
Van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde verbonden aan de medische faculteit van Maastricht University bij het Care and Public Health Research Institute CAPHRI, leverde een belangrijke bijdrage aan het nationaal preventieakkoord. Dit akkoord moet in de komende jaren in Nederland leiden tot gezonder gedrag op het gebied van roken, voeding en bewegen.

Gezonde gewoontes stimuleren
Van Schayck heeft onder meer een programma opgezet om het stoppen van roken te stimuleren via de werkplek en hij leidt een gecontroleerd experiment op basisscholen dat gezonde gewoontes bij kinderen stimuleert. Ook onderzocht hij de mogelijkheden om blootstelling aan luchtverontreiniging te verminderen van mensen in ontwikkelingslanden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen