Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen Huibregtsenprijs voor UM-hoogleraar

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 23:00

Het werk van hoogleraar aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck voor de totstandkoming van het nationaal preventieakkoord heeft hem niet de Huibregtsenprijs opgeleverd.

Carla Hollak gaat met haar onderzoeksproject 'Medicijn voor de maatschappij' namelijk met de prijs aan de haal, zo bleek maandagavond bij de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

Goedkoper
Het onderzoek van Hollak spitst zich toe op de bereiding van medicijnen in de ziekenhuisapotheek, wat in sommige gevallen stukken goedkoper is dan inkoop bij de farmaceutische industrie.

Vernieuwend onderzoek met maatschappelijke relevantie
De prijs wordt ieder jaar uitgedeeld aan een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. Van Schayck, die verbonden is aan het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+, was één van de zes genomineerden.

Preventieakkoord
Van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde verbonden aan de medische faculteit van Maastricht University bij het Care and Public Health Research Institute CAPHRI, leverde een belangrijke bijdrage aan het nationaal preventieakkoord. Dit akkoord moet in de komende jaren in Nederland leiden tot gezonder gedrag op het gebied van roken, voeding en bewegen.

Gezonde gewoontes stimuleren
Van Schayck heeft onder meer een programma opgezet om het stoppen van roken te stimuleren via de werkplek en hij leidt een gecontroleerd experiment op basisscholen dat gezonde gewoontes bij kinderen stimuleert. Ook onderzocht hij de mogelijkheden om blootstelling aan luchtverontreiniging te verminderen van mensen in ontwikkelingslanden.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen