Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen handtekening Limburg onder Schone Lucht Akkoord

Geplaatst opdinsdag 14 januari 2020 - 18:35

D66 in het Limburgs Parlement is verbaasd dat de provincie Limburg geen handtekening heeft gezet onder het Schone Lucht Akkoord. Want het is al jaren duidelijk dat het van groot belang is om de luchtkwaliteit in Limburg te verbeteren, aldus de partij.

Maandag ondertekende het Rijk met 9 provincies en 36 gemeenten een overeenkomst waarin wordt beloofd er alles aan te doen om de lucht in 2030 schoner en gezonder gemaakt te hebben. De maatregelen moeten in 2030 voor 50 procent gezondheidswinst zorgen in vergelijking met 2016.

Nederweert
Als enige Limburgse gemeente zette Nederweert een handtekening onder het akkoord. De gemeente met veel intensieve veehouderijen kent nog steeds veel uitstoot van fijnstof en is binnen Limburg een uitschieter. Andere Limburgse gemeenten doen niet mee, net als de provincies Limburg, Friesland en Groningen.

Onverteerbaar
D66 vindt dat eigenlijk onverteerbaar, zo blijkt uit schriftelijke vragen van Provinciale Statenlid Marlou Jenneskens. "Zowel bij de concentraties fijnstof als stikstofdioxide neemt Limburg de vijfde plek in, na onder andere Noord-Brabant en de randstedelijke provincies", zo stelt zij. Daarom moet Limburg zich alsnog aansluiten. Tot dit najaar kan dat ook.

Mogelijkheid
Gedeputeerde Ruud Burlet stelt niet uit te sluiten dat Limburg in de loop van het jaar inderdaad zijn handtekening zet onder het Schone Lucht Akkoord. Maar hij wil eerst de resultaten van een onderzoek van adviesbureau Tauw afwachten over mogelijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zowel in de steden als op het platteland. De gedeputeerde zegt dat het provinciebestuur zich eerst wil richten op een belangrijk onderwerp als de aanpak van de stikstofcrisis.

Vraagtekens
Toch vraagt statenlid Jenneskens zich af waarom de resultaten van dat onderzoek moeten worden afgewacht en bij welk resultaat het provinciebestuur wel wil deelnemen aan het akkoord en bij welk niet. Ook dringt zij erop aan andere gemeenten warm te maken om hun handtekening te zetten. "Want naast Nederweert scoren ook vele andere gemeenten boven het landelijk gemiddelde voor fijn stof uitstoot, zoals Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Beesel, Leudal en Weert", aldus D66.

Voor het Schone Lucht Akkoord trekt de regering tot en met 2023 50 miljoen euro uit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen