Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:55

Zorgverzekeraar CZ is niet van plan om te gaan betalen voor het uiteindelijk niet gebruikte noodhospitaal voor coronapatiënten in het MECC in Maastricht. Nu de grootste zorgverzekeraar in Zuid-Limburg niet betaalt, is het de vraag wie dat wél gaat doen.

Uit onderzoek van het platform Investico in opdracht van De Limburger, Trouw en Vers Beton blijkt dat het noodhospitaal haastig werd gebouwd zonder steun van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ziekenhuis MUMC+ nam het initiatief voor het noodhospitaal.

Inschatting
In het ROAZ wordt door ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeghuizen een inschatting gemaakt van de noodzaak voor extra voorzieningen, zoals een noodhospitaal. Zorgverzekeraars hebben op 17 maart aangegeven alleen onvoorziene coronazorg te vergoeden wanneer het ROAZ met een actie heeft ingestemd.

Geen goedkeuring
Die expliciete goedkeuring van andere zorginstellingen was er dus niet bij de bouw van de opvanglocatie in het Maastrichtse congrescentrum. Door het ontbreken van afspraken weigert verzekeraar CZ bij te dragen aan de financiering van het noodhospitaal. Het is de vraag wie nu gaat opdraaien voor de kosten.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

Kosten
Een woordvoerder van het MUMC+ bevestigt dat het ziekenhuis zelf het besluit heeft genomen om in het MECC het noodhospitaal in te richten. Daar ging geen opdracht van de minister aan vooraf. Over het moment waarop de andere zorginstellingen zijn geïnformeerd, kan de woordvoerder geen uitspraken doen. De rekening bedraagt in ieder geval zo'n 4,5 miljoen euro.

Verrast
Jack Jansen, lid van het ROAZ Zuid-Limburg én verantwoordelijk voor het inmiddels eveneens gesloten coronacentrum in het Van der Valk-hotel in Urmond, stelt tegenover Investico dat de bouw van het noodhospitaal als een verrassing kwam. “We zouden met elkaar de capaciteit afspreken. Ik vind dat ik het zou moeten hebben geweten", aldus Jansen.

Lees ook: Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

276 bedden
Sinds begin mei fungeert het MECC ook officieel niet meer als noodhospitaal voor coronapatiënten. Daar stonden 276 extra bedden klaar om coronapatiënten op te vangen, maar uiteindelijk zijn er geen patiënten opgevangen.

Ziekenhuizen
De Limburgse ziekenhuizen lijden op dit moment samen meer dan honderd miljoen euro schade door de coronacrisis. De verwachting is dat zorgverzekeraars daar wél een groot deel van de kosten voor hun rekening nemen. Er worden al een tijdje gesprekken gevoerd tussen ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid.

Lees ook: Ziekenhuizen diep in het rood: Wie betaalt de coronacrisis?

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen