Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:55

Zorgverzekeraar CZ is niet van plan om te gaan betalen voor het uiteindelijk niet gebruikte noodhospitaal voor coronapatiënten in het MECC in Maastricht. Nu de grootste zorgverzekeraar in Zuid-Limburg niet betaalt, is het de vraag wie dat wél gaat doen.

Uit onderzoek van het platform Investico in opdracht van De Limburger, Trouw en Vers Beton blijkt dat het noodhospitaal haastig werd gebouwd zonder steun van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ziekenhuis MUMC+ nam het initiatief voor het noodhospitaal.

Inschatting
In het ROAZ wordt door ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeghuizen een inschatting gemaakt van de noodzaak voor extra voorzieningen, zoals een noodhospitaal. Zorgverzekeraars hebben op 17 maart aangegeven alleen onvoorziene coronazorg te vergoeden wanneer het ROAZ met een actie heeft ingestemd.

Geen goedkeuring
Die expliciete goedkeuring van andere zorginstellingen was er dus niet bij de bouw van de opvanglocatie in het Maastrichtse congrescentrum. Door het ontbreken van afspraken weigert verzekeraar CZ bij te dragen aan de financiering van het noodhospitaal. Het is de vraag wie nu gaat opdraaien voor de kosten.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

Kosten
Een woordvoerder van het MUMC+ bevestigt dat het ziekenhuis zelf het besluit heeft genomen om in het MECC het noodhospitaal in te richten. Daar ging geen opdracht van de minister aan vooraf. Over het moment waarop de andere zorginstellingen zijn geïnformeerd, kan de woordvoerder geen uitspraken doen. De rekening bedraagt in ieder geval zo'n 4,5 miljoen euro.

Verrast
Jack Jansen, lid van het ROAZ Zuid-Limburg én verantwoordelijk voor het inmiddels eveneens gesloten coronacentrum in het Van der Valk-hotel in Urmond, stelt tegenover Investico dat de bouw van het noodhospitaal als een verrassing kwam. “We zouden met elkaar de capaciteit afspreken. Ik vind dat ik het zou moeten hebben geweten", aldus Jansen.

Lees ook: Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

276 bedden
Sinds begin mei fungeert het MECC ook officieel niet meer als noodhospitaal voor coronapatiënten. Daar stonden 276 extra bedden klaar om coronapatiënten op te vangen, maar uiteindelijk zijn er geen patiënten opgevangen.

Ziekenhuizen
De Limburgse ziekenhuizen lijden op dit moment samen meer dan honderd miljoen euro schade door de coronacrisis. De verwachting is dat zorgverzekeraars daar wél een groot deel van de kosten voor hun rekening nemen. Er worden al een tijdje gesprekken gevoerd tussen ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid.

Lees ook: Ziekenhuizen diep in het rood: Wie betaalt de coronacrisis?

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen