Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen geld om onbeveiligd deel spoor Venlo te beveiligen'

Geplaatst opdonderdag 1 augustus 2019 - 13:08

Er is geen geld om het onbeveiligde deel van het spoor in Venlo aan te sluiten op een beveiligingssysteem. Op het onbeveiligde deel van het spoor gebeurde vorige week een ongeval met de twee goederentreinen.

Dit meldt Omroep Venlo. Eén locomotief en twee wagons ontspoorden door de klap.

Bewaakt
Volgens de lokale omroep zijn op het rangeerterrein tien van de 26 sporen niet aangesloten op een centraal veiligheidssysteem. Dit systeem detecteert de spoorbezetting zelf en bewaakt en stuurt de stand van seinen en wissels. Op het onbeveiligde deel van het spoor moeten machinisten zelf alles op het spoor in de gaten houden. Zo leggen ze de wissels in de juist stand en voor elke wissel moet het personeel van de trein uitstappen.

Omroep Venlo meldt dat al jaren gesproken om het systeem ook op de onbeveiligde sporen aan te sluiten, maar de plannen liggen stil en er is geen geld. Op de onbeveiligde sporen blijkt volgens de lokale omroep ook treinen te staan die gevaarlijke stoffen vervoeren.

Studie
ProRail laat in een reactie weten dat er op dit moment een studie loopt met verschillende partijen om te bekijken wat er met dit emplacement gaat gebeuren. "ProRail heeft het liefste dat alles centraal bediend kan worden. Niet per se voor de veiligheid, want die is niet in geding, maar vooral om meer zicht te krijgen op waar treinen geparkeerd staan", laat de woordvoerder weten.

Veilig
"Het overgrote deel van het Nederlandse spoor wordt geregeld vanuit een verkeersleidingspost. In Nederland zijn echter wel meer kleinschalige emplacementen waar machinisten zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Ook hier zijn uiteraard strenge veiligheidsprotocollen van kracht om dit veilig te laten verlopen."

Lees meer: Geen treinen rond Venlo door aanrijding op spoor

Centraal
Volgens ProRail zouden de financiële middelen om een deel van het spoor centraal bediend te maken, afkomstig moeten zijn van bijvoorbeeld het ministerie, provincie of een gemeente.

Op dit moment staan de treinen van het ongeval met bijbehorende wagons en containers nog steeds op het emplacement. Vrijdag worden de betreffende containers van de beschadigde wagons overgeladen op andere wagons. Dit gebeurt met grote kranen. Daarna worden de beschadigde wagons afgevoerd.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen