Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen garantie dat UM na vakantie opengaat

Geplaatst opvrijdag 27 december 2019 - 14:25

Het is nog niet zeker of de Universiteit Maastricht, die eerder deze week werd getroffen door een cyberaanval, na de kerstvakantie meteen weer opengaat.

Woordvoerder Fons Elbersen laat weten dat alles erop is gericht studenten en medewerkers 6 januari weer aan het werk te laten gaan, maar dat er geen garantie is dat dit gaat lukken.

Tegemoet
Verschillende websites en het mailsysteem werken niet meer. Elbersen laat weten dat er hard wordt gewerkt om de grootte van het probleem in kaart te brengen en om een goede oplossing te vinden. Het college van bestuur kijkt met de decanen of ze studenten en medewerkers die hierdoor in de problemen raken tegemoet kunnen komen. "Hoe dat eruit komt te zien, wordt nog onderzocht."

Video: L1

Veilig?
Door de aanval heeft de universiteit ook geen toegang meer tot wetenschappelijke data. "Ik kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat alle wetenschappelijke data van de afgelopen 40 jaar veilig is. We hebben wel goede hoop dat het zo is. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen", aldus Elbersen.

Lees ook: Studenten UM maken zich zorgen over cyberaanval

Aangifte
De hackers hebben zogeheten clop-ransomware ingezet. Daarbij is het complete computernetwerk als het ware gegijzeld. Deze gijzeling wordt pas door de criminelen beƫindigd als ze een bepaald bedrag betaald krijgen. De UM heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan van de hack. De landelijke politie laat weten de zaak te onderzoeken.

Criminelen
Er is contact geweest met de criminelen. Elbersen kan echter niets zeggen over de aard en de inhoud van het contact. "We willen heel voorzichtig zijn in de communicatie naar buiten, omdat we in een precaire situatie zitten." Hij legt uit dat de universiteit niet iets wil vertellen wat een mogelijke oplossing in de weg zou staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen