Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen fusie regionale omroep, L1 kijkt naar OB en OZ

Geplaatst opdinsdag 30 augustus 2016 - 18:37

De fusie van de dertien regionale omroepen in Nederland tot één landelijke organisatie is mislukt.

Dat meldt radiozender BNR op basis van bronnen binnen de regionale omroepen.

RPO
Het plan van staatssecretaris Sander Dekker was om de omroepen, waaronder L1, samen te brengen in één overkoepelende Regionale Publieke Omroep. Die zou dertien regionale zenders met eigen redacties moeten aansturen.

Onafhankelijkheid
Een meerderheid van acht omroepen heeft dat plan nu afgewezen. Hun bezwaar is dat Dekker na ellenlange onderhandelingen niet in de wet wil vastleggen dat de dertien zenders regionaal en onafhankelijk blijven.

L1
"Staatssecretaris Dekker heeft vlak voor de zomer –na meer dan een jaar praten– zijn plannen aangepast. L1 kan niet leven met die aanpassingen, omdat daarmee de redactionele onafhankelijkheid niet langer in de wet is gewaarborgd", zegt L1-directeur Rob Stevens.

Bezuinigingen
Het is niet duidelijk wat Dekker nu van plan is. Feit is wel dat de geplande bezuinigingen op de regionale omroepen doorgaan. De reorganisatie was onderdeel van bezuinigingen op de publieke omroep.

Limburg, Brabant, Zeeland
De Limburgse regionale zender zoekt daarvoor samenwerking met de twee andere omroepen in het zuiden. "Om de opgelegde bezuinigingen zo goed mogelijk te kunnen verwerken, blijft L1 bereid samen te werken met andere omroepen. We hebben eerder al de mogelijkheden onderzocht met Zeeland en Brabant, op het gebied van ondersteunende diensten. Die draad kunnen we weer oppakken," aldus Stevens.

Programma's L1
Bezorgd over de programmering op L1 is hij vooralsnog niet: "L1 is gelukkig financieel voldoende gezond door tijdig ingrijpen in het verleden. We hoeven vooralsnog geen extra maatregelen te nemen en de programmering hoeft op dit moment niet te worden aangepast."

L1-directeur Rob Stevens over de afgeketste fusie van de regionale omroepen in Nederland

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Gerelateerde berichten

Hervorming regionale omroepen voorlopig van de baan
L1 onderzoekt samenwerking met Brabant en Zeeland
Fusie L1 en Omroep Brabant van de baan
Samenwerking L1 met Omroep Brabant en Omroep Zeeland
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen