Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen festivals in natuurgebieden'

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 17:47

Festival Daddy Cool in Heerlen mag niet doorgaan in het Aambos. Dat vindt de plaatselijke fractie van de Partij voor de Dieren.

"Wij zijn namelijk tegen festivals in de natuur", zegt Pascale Plusquin. Zij is fractievoorzitter van de PvdD in Heerlen. Daddy Cool staat gepland voor 15 en 16 juni en is een nieuw, gratis toegankelijk popfestival voor het hele gezin. "Dat is tijdens het broedseizoen", vult Plusquin aan. "Dan verstoor je dieren dus tijdens het broedproces." Het broedseizoen start halverwege maart en duurt tot medio juli.

Weinig aandacht
"Vermaak van mensen zou niet ten koste moeten gaan van het welzijn van dieren en natuur", vindt de PvdD-politica. "Helaas heeft dit college daar weinig aandacht voor." Wethouder Jordy Clemens (SP) vindt dat natuur en cultuur hand in hand kunnen gaan. "En jong en oud tijdens Daddy Cool kan genieten van cultuur in de natuur."

Geen broedende dieren
De wethouder geeft aan dat een studie door bureau Verbeek, gespecialiseerd in onder meer landschapsarchitectuur en ecologie, heeft aangetoond dat er tijdens Daddy Cool waarschijnlijk geen broedende dieren in het Aambos zijn. "Waar het om draait bij een evenement als Daddy Cool, is de vraag of de effecten van bijvoorbeeld licht, geluid en menselijke activiteit leiden tot het permanent verlaten van een nest, of vernieling van een nestlocatie", laat ecologisch adviseur Martijn Blaas van bureau Verbeek desgevraagd weten. "Dat is tijdens Daddy Cool volgens ons niet aan de orde."

Niet van de wijs
Blaas: "Vogels zijn het meest gevoelig in de fase van nestbouw. Zodra ze hun jongen voeden, vooral soorten in tuin, park en bos, laten ze zich niet meer zo snel van de wijs brengen, ook al gebeurt er een en ander in hun omgeving."

Foto: Bureau Verbeek

Ecologische schouw
Hij geeft aan dat enkele dagen voor Daddy Cool nog een zogeheten ecologische schouw op en rond het festivalterrein plaatsvindt. "Dan inventariseren we welke nesten nog in gebruik zijn." Indien nodig stelt het bureau maatregelen voor om verstoring van broedende vogels en eekhoorns te voorkomen. "Denk daarbij aan afscherming van broedgebieden en aanpassing van de belichting." Na het evenement volgt nog een controle om te zien of de getroffen maatregelen voldoende waren.

Geen problemen
Het evenement hoopt op 1.500 bezoekers per dag. Daddy Cool-organisator Johan de Niet, directeur van poppodium Nieuwe Nor, verwacht geen problemen. "We hebben niet de intentie om dieren te verstoren en als ik het onderzoek van bureau Verbeek lees, gaat dat ook niet gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen