Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen festivals in natuurgebieden'

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 17:47

Festival Daddy Cool in Heerlen mag niet doorgaan in het Aambos. Dat vindt de plaatselijke fractie van de Partij voor de Dieren.

"Wij zijn namelijk tegen festivals in de natuur", zegt Pascale Plusquin. Zij is fractievoorzitter van de PvdD in Heerlen. Daddy Cool staat gepland voor 15 en 16 juni en is een nieuw, gratis toegankelijk popfestival voor het hele gezin. "Dat is tijdens het broedseizoen", vult Plusquin aan. "Dan verstoor je dieren dus tijdens het broedproces." Het broedseizoen start halverwege maart en duurt tot medio juli.

Weinig aandacht
"Vermaak van mensen zou niet ten koste moeten gaan van het welzijn van dieren en natuur", vindt de PvdD-politica. "Helaas heeft dit college daar weinig aandacht voor." Wethouder Jordy Clemens (SP) vindt dat natuur en cultuur hand in hand kunnen gaan. "En jong en oud tijdens Daddy Cool kan genieten van cultuur in de natuur."

Geen broedende dieren
De wethouder geeft aan dat een studie door bureau Verbeek, gespecialiseerd in onder meer landschapsarchitectuur en ecologie, heeft aangetoond dat er tijdens Daddy Cool waarschijnlijk geen broedende dieren in het Aambos zijn. "Waar het om draait bij een evenement als Daddy Cool, is de vraag of de effecten van bijvoorbeeld licht, geluid en menselijke activiteit leiden tot het permanent verlaten van een nest, of vernieling van een nestlocatie", laat ecologisch adviseur Martijn Blaas van bureau Verbeek desgevraagd weten. "Dat is tijdens Daddy Cool volgens ons niet aan de orde."

Niet van de wijs
Blaas: "Vogels zijn het meest gevoelig in de fase van nestbouw. Zodra ze hun jongen voeden, vooral soorten in tuin, park en bos, laten ze zich niet meer zo snel van de wijs brengen, ook al gebeurt er een en ander in hun omgeving."

Foto: Bureau Verbeek

Ecologische schouw
Hij geeft aan dat enkele dagen voor Daddy Cool nog een zogeheten ecologische schouw op en rond het festivalterrein plaatsvindt. "Dan inventariseren we welke nesten nog in gebruik zijn." Indien nodig stelt het bureau maatregelen voor om verstoring van broedende vogels en eekhoorns te voorkomen. "Denk daarbij aan afscherming van broedgebieden en aanpassing van de belichting." Na het evenement volgt nog een controle om te zien of de getroffen maatregelen voldoende waren.

Geen problemen
Het evenement hoopt op 1.500 bezoekers per dag. Daddy Cool-organisator Johan de Niet, directeur van poppodium Nieuwe Nor, verwacht geen problemen. "We hebben niet de intentie om dieren te verstoren en als ik het onderzoek van bureau Verbeek lees, gaat dat ook niet gebeuren."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen