Overslaan en naar de inhoud gaan

'Geen festivals in natuurgebieden'

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 17:47

Festival Daddy Cool in Heerlen mag niet doorgaan in het Aambos. Dat vindt de plaatselijke fractie van de Partij voor de Dieren.

"Wij zijn namelijk tegen festivals in de natuur", zegt Pascale Plusquin. Zij is fractievoorzitter van de PvdD in Heerlen. Daddy Cool staat gepland voor 15 en 16 juni en is een nieuw, gratis toegankelijk popfestival voor het hele gezin. "Dat is tijdens het broedseizoen", vult Plusquin aan. "Dan verstoor je dieren dus tijdens het broedproces." Het broedseizoen start halverwege maart en duurt tot medio juli.

Weinig aandacht
"Vermaak van mensen zou niet ten koste moeten gaan van het welzijn van dieren en natuur", vindt de PvdD-politica. "Helaas heeft dit college daar weinig aandacht voor." Wethouder Jordy Clemens (SP) vindt dat natuur en cultuur hand in hand kunnen gaan. "En jong en oud tijdens Daddy Cool kan genieten van cultuur in de natuur."

Geen broedende dieren
De wethouder geeft aan dat een studie door bureau Verbeek, gespecialiseerd in onder meer landschapsarchitectuur en ecologie, heeft aangetoond dat er tijdens Daddy Cool waarschijnlijk geen broedende dieren in het Aambos zijn. "Waar het om draait bij een evenement als Daddy Cool, is de vraag of de effecten van bijvoorbeeld licht, geluid en menselijke activiteit leiden tot het permanent verlaten van een nest, of vernieling van een nestlocatie", laat ecologisch adviseur Martijn Blaas van bureau Verbeek desgevraagd weten. "Dat is tijdens Daddy Cool volgens ons niet aan de orde."

Niet van de wijs
Blaas: "Vogels zijn het meest gevoelig in de fase van nestbouw. Zodra ze hun jongen voeden, vooral soorten in tuin, park en bos, laten ze zich niet meer zo snel van de wijs brengen, ook al gebeurt er een en ander in hun omgeving."

Foto: Bureau Verbeek

Ecologische schouw
Hij geeft aan dat enkele dagen voor Daddy Cool nog een zogeheten ecologische schouw op en rond het festivalterrein plaatsvindt. "Dan inventariseren we welke nesten nog in gebruik zijn." Indien nodig stelt het bureau maatregelen voor om verstoring van broedende vogels en eekhoorns te voorkomen. "Denk daarbij aan afscherming van broedgebieden en aanpassing van de belichting." Na het evenement volgt nog een controle om te zien of de getroffen maatregelen voldoende waren.

Geen problemen
Het evenement hoopt op 1.500 bezoekers per dag. Daddy Cool-organisator Johan de Niet, directeur van poppodium Nieuwe Nor, verwacht geen problemen. "We hebben niet de intentie om dieren te verstoren en als ik het onderzoek van bureau Verbeek lees, gaat dat ook niet gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen