Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen feest voor veel eindexamenklassen op laatste schooldag

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 12:47

Voor veel eindexamenklassen is het vrijdag de laatste schooldag, ook bekend als LSD of stuntdag. Maar op veel middelbare scholen wordt dat dit jaar niet gevierd.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs scholen naar aanleiding van deze jaarlijkse traditie waarbij vaak ludieke acties en stunts worden uitgehaald.

LAKS
Ook scholierenorganisatie LAKS merkt dat een flink aantal scholen dit jaar afziet van activiteiten. Voorzitter Nienke Luijckx vindt dat erg jammer: “Gun de jongeren na twee heel gekke schooljaren deze dag, het kan verantwoord”, zegt ze.

Elzendaalcollege
Sommige scholen organiseren wel digitaal iets of stellen het schoolgebouw deze dag open voor alleen eindexamenleerlingen. Dat laatste is het geval bij het Elzendaalcollege in Gennep waar de eindexamenleerlingen een programma krijgen aangeboden als er geen andere leerlingen meer op school zijn. Verdeeld over drie groepen vermaakt de jeugd zich hier met sport- en escaperoomachtige activiteiten. Aansluitend wordt er buiten wat gegeten en gedronken. ”We willen de leerlingen dat stukje toch bieden. We hebben al zoveel moeten schrappen. De behoefte om gezellig samen te zijn is groot”, zegt vestigingsdirecteur Sjaak Simons.

Het programma op de Gennepse school wordt de laatste jaren altijd in samenspraak met de leerlingen gemaakt om extreme examenstunts te voorkomen, zegt Simons.

Kanoën
Het Dendron College in Horst pakt het iets kleinschaliger aan. Teamleider bovenbouw Jos van der Donk laat weten dat de havo/vwo-leerlingen op 30 april een afsluitende activiteit van een uur per mentorgroep in het klaslokaal krijgen. De vmbo-klassen gaan volgende week kanoën.

Niet gepast
Bij het Bouwens van der Boijecollege in Panningen vinden ze zo'n laatste schooldag niet gepast in deze tijd. “We hopen dat we bij het uitreiken van de diploma’s een extra feestelijke bijeenkomst te kunnen organiseren", zegt rector Annemarie Lukassen.

Ook op het Raayland College in Venray is er geen stuntdag voor de examens om onnodige coronabesmettingen te voorkomen. Dat is volgens rector Bas van Rooijen in overleg met de stuntcommissie besloten. Hij laat wel weten dat er eind juni nog een afsluiting komt voor de eindexamenleerlingen.

Examentraining
De centrale eindexamens voor middelbare scholieren beginnen op maandag 17 mei. Veel scholen bieden de leerlingen in de meivakantie nog fysieke examentraining aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen